„Dětské pomůcky půjčujeme zdarma, aby byly dostupné také rodinám s nízkými příjmy. Půjčit si je může každý, kdo něco pro své dítě potřebuje. Pokud sháníte pro své dítě třeba cyklistickou helmu, dětskou autosedačku, křesílko nebo něco dalšího a nevadí vám, používat věc starší, neváhejte se na nás obrátit," informovala statutární zástupkyně vlašimské charity Daniela Laloučková s tím, že pokud by byl zájem o pomůcku, kterou charita nemá, budou se její pracovníci snažit požadovaný předmět pořídit prostřednictvím nějaké výzvy, grantu nebo daru. 

Službu zřídila charita ve Vlašimi v polovině roku 2014 a od té doby jí využily desítky rodin. Zapůjčení předmětů pro děti se uskutečňuje formou bezplatného pronájmu na základě písemné smlouvy. Pomůcka musí být vrácena do data domluveného ve smlouvě, ale může být prodloužena.


Charita se tímto způsobem snaží podporovat sociálně slabé rodiny, pro které je finančně náročné zakoupit i dětskou postýlku, jídelní židličku či cyklistickou helmu.


„To všechno jsou pomůcky, které děti potřebují pouze omezenou dobu, které však mohou sloužit i více dětem roky," dodala Daniela Laloučková s tím, že většina pomůcek pochází od anonymních dárců a například nové cyklistické helmy charita pořídila ze sponzorských darů.

KAREL CHLUMEC