Až do samého konce hlasování nebylo vůbec jasné, kdo titul březnového vítěze nebo vítězky získá. Podle internetového hlasování to vypadalo na prvenství Klárky Košíkové ze Sázavy, nebo druhé Klárky, tentokrát Prostecké z Lešan. Obě holčičky měly o poznání více hlasů než Laurinka se Sofinkou. Ty by v hlasování prostřednictvím webu skončily až na třetím místě. Ovšem, jak už bývá zvykem, konečným pořadím zamíchaly hlasy zaslané na kuponech. Čtyřiačtyřicet lístků, které fanoušci malých slečen doručili do redakce Benešovského deníku mluvilo jednoznačně ve prospěch roztomilých dvojčátek z Vlašimi. 

A to ještě tři hlasy dorazily do redakční poštovní schránky až po uzávěrce. Tudíž nemohly být do konečného výsledku započítané.

Tohle bylo vaše první těhotenství a hned dvojčátka. Jaké bylo?
Pohodové. Žádné nevolnosti, žádné zdravotní komplikace. Přesto mě gynekolog poslal raději od 14. týdne na rizikovém těhotenství. Dojížděla jsem do práce do Prahy, a přeci jen, čekala jsem dvojčata. Neměla jsem ani moc velké břicho. Porodní asistentka mi na sále říkala, že kdyby nevěděla, že čekám dvojčátka, typovala by, že je tam jenom jedno.

Už máte v rodině nějaká dvojčata?
Tatínek přítele se později přiznal, že v jeho rodině, takže u prarodičů jsou asi troje dvojčata. Takže se to dalo předpokládat. Ale to nám nikdo neřekl. To se provalilo až když jsem přišla od lékaře s tím, že budeme mít dvě děti najednou.

V kterém týdnu nebo spíš měsíci jste se dozvěděla, že čekáte dvojčata?
Asi v osmém týdnu. Šla jsem na kontrolu, kde potvrdili těhotenství a zároveň mi oznámili, že tam není jedno děťátko, ale rovnou dvě.

Co prvního vám při této zprávě prolétlo hlavou?
Byl to hrozný šok. Co si počnu. Ale to během chvíle pominulo a začala jsem mít šílený strach, abych o jedno nepřišla. Abych obě v pořádku donosila.

Jaká byla reakce přítele?
Řekl: „Opravdu? To bude zajímavé". Ale byl šťastný.

A co když se dozvěděl, že to budou holky?
Pohlaví mu bylo jedno. Byl šťastný, že budeme mít dvojčátka, a jediné, co se vždycky zajímal, jestli jsou v pořádku, co je u nich nového, s paní doktorku jim počítal na ultrazvuku prstíky,…

Narodily se holčičky v termínu?
Přesně ve 37. týdnu. Takže o tři týdny dřív. Což bylo v normě. Kdybych nezačala rodit sama, stejně by mi, kvůli tomu, že jsou to dvojčata ve 38. týdnu začali porod vyvolávat.

Holčičky se narodily přirozeně nebo císařským řezem?
Přirozeně. Takže mohl být u porodu i přítel.

Starat se o dvojčátka není určitě jednoduché. Jak to zvládáte?
Už jsem si našla systém, takže si myslím, že v pohodě. Už jsem naučila i přítele a babičky koupat, přikrmovat z lahve, přebalovat, … První dva týdny mi pomáhal přítel, babičky, a teď už to s holčičkami zvládáme bez problémů.

Takže přítel vás ve všem zastoupí?
Kromě kojení ve všem. Je hodně pracovně vytížený, ale jakmile je doma, tak dělá všechno. Nic mu nevadí, ničeho se nebojí.

Věděli jste, že budete mít dvě holčičky?
Nechali jsme si to říct.

Jsou jednovaječná nebo dvouvaječná?
Dvouvaječná. Každá je úplně jiná. Nejen vzhledem, ale i povahou.

Kdo vymýšlel jména?
Každý jsme si napsal svůj seznam a z toho jsme pak vybírali.

Jak by se jmenovali kluci?
Tadeáš a Maxmilián.

Když jedete na nákup, vejdete s kočárkem do dveří?
Obchody mívají dveře osmdesát centimetrů a kočárek je devětasedmdesát. Takže se vejdu všude. Dokonce jsem vjela i do takových menších domácích potřeb a i tam jsem se vytočila.

Říkala jste, že vy i přítel jste skauti. Povedete k tomu i svoje dcery?
Budeme se snažit. Když se jim tam bude líbit, budeme rádi, ale když ne, tak je rozhodně nutit nebudeme. Jedna družina patnáctiletých skautek dala příteli z legrace na holčičky vodítka. Tak je možná někdy ze srandy použijeme.

Máte dvě holčičky. Uvažujete ještě o dalším dítěti?
Teď určitě ne. Zatím třetí neplánujeme. Ale pokud by se to povedlo, bránit se dalšímu dítěti nebudeme. Ale cíleně si ho asi pořizovat nebudeme. To bychom museli vyhrát třeba ve Sportce nějaké miliony, abychom je mohli dostatečně finančně zajistit. Teď už stojí hodně peněz i základní škola a my chceme svým dětem zajistit spokojené dětství a budoucnost.

Kdo všechno hlasoval?
Všichni. My, babičky, dědečkové, tetička, kamarádi, skauti ze všech koutů republiky, spolužáci, kolegové. Prostě každý.

VIZITKA
Miminko ⋌Laura a Sofie
Matka ⋌Andrea Mertová
Otec ⋌Marek Bach
Váha a míra ⋌2,30 kg a 47 cm
⋌2,00 kg a 47 cm
Datum a čas ⋌11. března ve 21.45
⋌11. března ve 21.49
Sourozenci ⋌nejsou
Bydliště ⋌Vlašim