Do té doby mohou fandové všech deseti prcků posílat své hlasy, a to jak prostřednictvím webu, tak hlasovacích kuponů. Boj je to opravdu nelítostný, a kdo nakonec stane na stupni nejvyšším, bude jasné až na samém konci hlasování. Jedno je ale už teď jisté. První může být jenom jeden.

Co se týká počtu kliknutí na internetu, nejlépe si zatím vede Petr Šach z Votic. Na paty mu šlape Veronika Nejedlová z Týnce nad Sázavou a trojici uzavírá Tereza Hálová ze Sázavy. Poměrně vyrovnaný počet hlasů má pak Stela Pýchová z Vlašimi a Vít Šilhavý z Teplýšovic. V druhé pětce je na tom v této chvíli nejlépe Kryštof Prokop z Vrchotových Janovic, v jehož těsném závěsu se drží František Kaprálek z Bukovan. Peloton závodníků uzavírá Anna Sedlmajerová ze Sázavy, Zdeněk Bláha z Vrchotových Janovic a Filip Fiala z Benešova.

O všem ale mohou nakonec rozhodnout hlasovací kupony, které příznivci nominovaných miminek nosí zpravidla do redakce Benešovského deníku až na konci každého daného měsíce. Kupříkladu v loňském roce se sešlo 343 novinových výstřižků.

Ať už na stupni nejvyšším stane kdokoliv, poraženým nebude nikdo. Každé z desítky miminek bojujících o titul Nejsympatičtější miminko prosince, je vítězem. Největší výhrou je pro ně láska jejich rodičů, prarodičů, sourozenců, příbuzných či známých. Navíc už nyní úplně každý z nich dostal hlas, který byl poslaný z lásky a od srdce.

Bývalo pravidlem, že i u miminkovských článků byla možná diskuze. V ní mohou čtenáři vyjadřovat své názory, jak na samotný článek, tak na jeho obsah. Bohužel u hlasování, ať už o NEJ miminko měsíce, tak roku byli redaktoři nuceni tuto možnost po čase ukončit. Příspěvky, nejčastěji kvůli pochybám o férovosti hlasování, které čtenáři, převážně pod nejrůznějšími pseudonymy vkládali, překračovaly hranice slušnosti. Diskuze se tak změnila v urážky, nadávky a přehlídku těch nejsprostších slov.

Hlasování se skládá z internetové a kuponové části. Po ukončení hlasování se obě umístění obodují a sečtou. První místo jeden bod, druhé místo dva body, třetí místo tři body,… Miminko, které má nejnižší součet bodů z obou částí hlasování vyhrává. Pokud mají miminka shodný počet hlasů, vyhrává to, které se umístí lépe v kuponové části soutěže. Může se tedy stát, že mimčo, které je v internetovém hlasování třeba až na třetím místě, díky velkému množství kuponů nakonec zvítězí. A naopak. Prcek, který má nejvíce webových hlasů si své prvenství, kvůli nízkému či nulovému počtu kuponů neudrží. V žádném případě to ale neznamená, že by kuponové hlasy měly větší váhu. Pouze se kvůli jejich, dá-li se to tak nazvat, obtížnějšímu získávání a následnému doručování do redakce, upřednostňují.

A jak je možné, že některým soutěžícím přibývají na webu hlasy rychleji než ostatním? Jak je možné, že někdo nemůže hlasovat vždy po uplynutí dané lhůty?

Hlasování je nastaveno, že z jedné IP adresy je možné poslat hlas jen jednou za 60 minut. Pokud ovšem jednu IP adresu sdílí více lidí, je možné, že už tak učinil někdo před vámi a vy tedy musíte počkat.

Co se týká zvýšené frekvence přičítání hlasů, mohou se o to postarat například přátelé z facebooku.

V žádném případě Benešovský deník s hlasy nijak nemanipuluje a ani nemá právo miminko, které má podle některých lidí příliš mnoho hlasů z ankety vyloučit. Jak to v diskuzích u článků o hlasování o Nejsympatičtější miminka měsíce pisatelé čas od času navrhovali.