Předchozí
1 z 6
Další

Marii Křížovou péče o pacienty v kladrubském Rehabilitačním ústavu naplňuje

Marie Křížová pracuje v Rehabilitačním ústavu Kladruby jako staniční sestra. Střední zdravotnickou školu vystudovala v Havlíčkově Brodě. Od svých dvaceti let žije s rodinou ve Vlašimi. V soutěži Sestra roku získala před čtyřmi lety krásné třetí místo. Do soutěže byla nominována vedením ústavu pro milou, vstřícnou povahu, pro níž je každá změna výzvou. Jejím koníčkem je rodina, chalupa a zahrádka.

Marie Křížová, staniční sestra v Rehabilitačním ústavu v Kladrubech.Zdroj: DENÍK/Michal Bílek

Největší radost mi dělá, když je pacient i personál spokojený, když vidím jak pacientovi léčení pomáhá, jeho zdravotní stav se zlepšuje. Tak to pociťuji jako odměnu za naši práci a takové pohlazení po duši. Vůbec nemám problém při práci používat úsměv a pacientovi naslouchat. Je pravdou, že pacienti často bývají nad svým zdravotním stavem nešťastní a bezradní, což má vliv na jejich psychiku. Mnohdy říkají - proč zrovna já, proč to postihlo právě mě.

Marii Křížovou péče o pacienty v kladrubském Rehabilitačním ústavu naplňujeZdroj: Michal Bílek

Očekávají od nás pochopení a trpělivost. Proto musí být sestra trochu psychologem. Práce s lidmi mě uspokojuje. Jsem ráda, že mohu být prospěšná, stále mám co dávat. Dělá mi dobře, když mohu někomu pomoci a že moje pomoc má smysl. Spokojený pacient, to je pro mě takové pohlazení po duši a posila pro další práci. Je pravdou, že s věkem se mění priority přichází více pokory a člověk je rozvážnější.

Marii Křížovou péče o pacienty v kladrubském Rehabilitačním ústavu naplňujeZdroj: DENÍK/Michal Bílek

Práce na oddělení je kolektivní. Těší mě, že mám kolektiv, na který se mohu spolehnout. Dnes nás sestry žel hodně zatěžuje administrativa a pacient se v ní tak trochu ztrácí. Přesto, že je to pro sestry velmi náročné, pacient je vždy na prvním místě. Je velice příjemné, když se pacient při ukončení pobytu přijde rozloučit s podáním ruky občas i kytičkou nebo drobnou pozorností pro kolektiv. Důležitá je pro nás zpětná vazba od lidí, ať už je pozitivní nebo negativní.

Marii Křížovou péče o pacienty v kladrubském Rehabilitačním ústavu naplňujeZdroj: DENÍK/Michal Bílek

Mnohdy slýcháme - pomohli jste mi, ukázali jste mi cestu jak dál, dali jste mi naději… Po dobu mé praxe v Kladrubech se mi vybavují mnozí pacienti a jejich osudy. Je pravda, že více se pamatují ty složitější případy, které se tak trochu liší od standardu. Pacienti od nás odcházejí nebo odjíždějí v dobré kondici a soběstační. Bohužel se setkáváme i s těmi negativními případy a ty se snažím v paměti zasunout hodně dozadu.

Marie Křížová, staniční sestra v Rehabilitačním ústavu v Kladrubech.Zdroj: DENÍK/Michal Bílek

V Karlíně na soutěži jsem se setkala s příjemnými kolegyněmi. Ač jsme se setkaly poprvé, příprava na galavečer probíhala v přátelském duchu. Velký dík patří sestřičkám a vedení ústavu, ktere mě společně s mojí rodinou přijely podpořit. Samotný galavečer byl pro mě jedinečným zážitkem. Obdržely jsme drobné dárečky od sponzorů, květiny a noc v luxusním hotelu s bohatou snídaní. Myslím, že takové ocenění si zaslouží všechny sestry, které svou práci vykonávají srdcem.

Marie Křížová, staniční sestra v Rehabilitačním ústavu v Kladrubech.Zdroj: DENÍK/Michal Bílek