Předchozí
1 z 10
Další

Klukovi z vesnice se splnil sen. Řadu osobností znal jen z televize

Jen málo lidí má v životě to štěstí, že dělají, co je baví. Ještě méně jich může říct, že práce je zároveň jejich koníčkem. Ale i takoví mezi námi existují. A jedním z nich je i Karel Smetana - sportovní redaktor středočeské sekce Deníku, který se specializuje na okresy Příbram a Benešov. „Kromě toho, že jsem měl to štěstí být ve správný čas na správném místě, je za tím spousta práce a sebeobětování. Šel jsem si za svým a ono to vyšlo, zaplať pánbůh,“ říká.

Lidé odvedle: Karel Smetana.Zdroj: archiv Karla Smetany

Narodil se v listopadu roku 1994 v Příbrami. Necelé čtyři roky žil v Dobříši, posléze se přestěhoval do nedaleké Staré Hutě, kde tedy žije už více než dvacet let. Vztah ke sportu si vybudoval už v útlém věku. „Jako kluk z vesnice jsem trávil hodně času s kamarády na hřištích. Hráli jsme především fotbal, ale zkoušeli jsme i tenis, nohejbal, něco na způsob amerického fotbalu nebo třeba odpalovat baseballovou pálkou. Záleželo na tom, co bylo zrovna v kurzu,“ prozrazuje s tím, že na žádnou velkou kariéru to ale z různých důvodů nikdy nebylo. „Maximem je fotbalová třetí třída. Registračku mám ale pořád platnou. Když bude čas a klukům by se v blízké době podařilo postoupit, tak si třeba ještě zkusím i jak chutná okresní přebor,“ směje se člen týmu TJ Stará Huť, v jehož dresu hájil prostor mezi tyčemi.

Lidé odvedle: Karel Smetana.Zdroj: archiv Karla Smetany

Kromě toho je ale i velkým fanouškem. „Od známých jsem si vysloužil přezdívku sportovní encyklopedie,“ naráží na to, že má velký přehled napříč odvětvími. Nejsilnější v kramflecích si ale jednoznačně přijde ve fotbale. „Navštívil jsem nespočet utkání. Pravidelně ho sleduji v televizi a mám i vlastní archiv, který obsahuje stovky nahrávek zápasů z různých soutěží a velkých akcí převážně za posledních čtyřiadvacet let. Ať už na VHS či DVD,“ zmínil.

Lidé odvedle: Karel Smetana.Zdroj: archiv Karla Smetany

Řeklo by se, že co do znalostí, ideální předpoklady na pozici sportovního novináře. Přesto se k tomuto povolání dostal tak trochu náhodou. „Když jsem se v patnácti rozhodoval, co dál dělat, neměl jsem moc tušení, co by to mělo být. Tak jsem se rozhodl jít na gymnázium a říkal si, že získám čas se rozhodnout. Jenže uběhly čtyři roky a nic se vlastně nezměnilo,“ vrací se pár let zpátky.

Lidé odvedle: Karel Smetana.Zdroj: archiv Karla Smetany

Před nástupem na vysokou školu už ale bylo potřeba mít jasno a vybrat si jasný směr. Bylo opravdu už za pět minut dvanáct. „V tu chvíli jsem si řekl, že bych mohl zúročit své sportovní znalosti. Přemýšlel jsem nad sportovním managementem, ale nakonec jsem si podal přihlášku na obor sociální a mediální komunikace (zaměření na žurnalistiku a PR). Od té doby jsem měl prakticky jasno, kam chci směřovat svůj profesní život,“ tvrdí.

Lidé odvedle: Karel Smetana.Zdroj: archiv Karla Smetany

Dělat kariéru začal už při samotném studiu. Nejprve ve zpravodajském portálu na Dobříšsku, posléze se s kamarádem podílel na chodu webu zaměřeného na české fotbalové talenty. Tehdy spolupracoval s hráči jako Aleš Matějů, Dominik Mašek, Martin Graiciar, Christián Frýdek, Alex Král nebo Michal Sadílek. „Spolupráce se všemi byla na velmi dobré a přátelské úrovni. Pro mě se pak jednalo o odrazový můstek, který mi otevřel dveře do světa velké sportovní žurnalistiky,“ podotýká.

Lidé odvedle: Karel Smetana.Zdroj: archiv Karla Smetany

I proto se rozhodl po dokončení bakalářského studia pověsit index definitivně na hřebík a udělat další krok vpřed. Výraznou roli v tom hrála právě pracovní možnost, která se naskytla v Deníku. „Původně jsem se hlásil na místo do zpravodajství. Shodou okolností ale bylo volné i místo sporťáka. Byl jsem dotázán, jestli bych neměl zájem. V tu chvíli nebylo co řešit,“ má jasno.

Lidé odvedle: Karel Smetana.Zdroj: archiv Karla Smetany

V Deníku působí dodnes. Řečeno sportovní terminologií – válí v redakci už téměř tři sezony. „Za tu dobu jsem vyzpovídal celou řadu osobností, které jsem dříve znal jen z televize. Z fotbalového prostředí mohu jmenovat například Josefa Csaplára, Miroslava Slepičku, Milana Švengera, dále tenistu Jiřího Veselého a spoustu dalších. Pro kluka z vesnice něco neuvěřitelného - bezpochyby splněný sen,“ přiznal.

Lidé odvedle: Karel Smetana.Zdroj: archiv Karla Smetany

Od dubna letošního roku pak přibyl pod jeho křídla i okres Benešov. „Bral jsem to jako další zkušenost a možnost, jak si ještě více rozšířit obzory ve světě sportu. A jak jsem měl za ty čtyři měsíce možnost poznat, i Benešovsko disponuje řadou skvělých sportovců a úspěšných sportovních oddílů,“ poznamenal.

Lidé odvedle: Karel Smetana.Zdroj: archiv Karla Smetany

A co bude dál? „Jsem člověk, který má rád výzvy, které jsou pro mě hnacím motorem. Do budoucna jsem si proto stanovil další cíle, kterých bych rád dosáhl. Určitě se tedy budu snažit udělat maximum, abych je naplnil. Už jen z toho důvodu, že asi jako všichni sportovci nerad prohrávám. Tak uvidíme, jestli se je podaří naplnit,“ konstatoval.

Lidí odvedle: Karel Smetana.Zdroj: archiv Karla Smetany