Předchozí
1 z 6
Další

Jan Houdek: Prvorepublikoví sokolové jsou pro mě obrovskou inspirací

Když byly Janu Houdkovi čtyři roky, rodiče ho přihlásili do Sokolu ve Voticích. Dnes je mu skoro dvacet let, v sokolské organizaci stále působí, vede oddíl všestrannosti, je členem místního výboru a v nejbližší době plánuje svoji lásku ke sportu a práci s dětmi i do profesního života a vydává se na studium pedagogické fakulty se zaměřením na tělocvik a biologii.

Lidé odvedle Jan Houdek.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Jako malý jsem úplně nerozuměl pravé podstatě Sokola, proto mě to po pár letech přestalo bavit. Nicméně zhruba v páté třídě mě zpátky přivedli kamarádi a dodnes jim jsem vděčný, protože to ovlivnilo velikou část mého života. V té době vedl jednotu ve Voticích bratr Machek, který byl tím pravým prvorepublikovým sokolem, a dodnes na něj moc rád vzpomínám.

Lidé odvedle Jan Houdek.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Sokol jako organizace byl založen roku 1862. Zakladateli byli čeští Němci, kteří chtěli propojit myšlenku sportu a českého vlastenectví. Roku 1882 se začaly konat první slety - celorepubliková setkání sokolů z celé republiky konající se jednou za šest let. Dnes organizace rozvíjí člověka v mnohých oblastech, ať už té sportovní, sociální a také kulturní. Mimo jiné se také podílíme na společenském životě.

Lidé odvedle Jan Houdek.Zdroj: Deník / Michal Bílek

V roce 2018 jsem vyrazil do Olomouce na cvičitelské zkoušky, které jsou nezbytné, pokud člověk chce vést nějaké oddíl. Po jejich úspěšném složení jsem začal vést oddíl všestrannosti, který zahrnuje vše od gymnastiky po atletiku. Tréninky máme každý týden dvě hodiny, ale časem bych rád činnost rozšířil. Také působím ve výboru votické jednoty, který funguje jako takové malé zastupitelstvo. Rozhodujeme o důležitých věcech, organizujeme akce a ovlivňujeme naše celkové směřování.

Lidé odvedle Jan Houdek.Zdroj: Deník / Michal Bílek

V rámci mé činnosti mám spoustu skvělých zážitků a ty nejvýraznější často bývají ze sletů. Takto neobyčejná akce by se vryla do paměti snad každému. Na jednom místě se sejde 30 tisíc lidí, kteří dobrovolně a s nadšením cvičí společně jednu sestavu jako velký celek. Celý slet trvá zhruba týden a předchází mu několik měsíců nacvičování sestavy v jednotách, aby finální cvičení bylo perfektní.

Lidé odvedle Jan Houdek.Zdroj: Deník / Michal Bílek

V naší organizaci jsou hlavně mladí lidé a potom původní prvorepublikoví sokolové, kteří jsou obrovskou inspirací a takovýto mezigenerační vztah je obohacující pro obě strany. Díky Sokolu mám spoustu skvělých přátel na celý život, naučil jsem se spoustě věcem a rozšířil si obzory. Sokol a sport se staly tak velkou částí mého života, že moje studium a budoucí profese promění koníčka na povolání.

Lidé odvedle Jan Houdek.Zdroj: Deník / Michal Bílek