Předchozí
1 z 6
Další

Cesta Evy Brabcové k Podnikavé ženě roku vedla přes štrúdly

Evu Brabcovou z Jablonné nad Vltavou k podnikání před sedmi lety přiměly okolnosti, kterým musela čelit při nedostatku pracovních míst na trhu zaměstnání. A velkou zásluhu na tom má také její dcera, která přišla s nápadem Štrůdl do krabice. Dnes je držitelkou ocenění Podnikavá žena roku 2016 a její produkty, konkrétně štrúdly slané, mají punc regionální potraviny.

Eva Brabcová z Jablonné nad Vltavou peče štrúdly.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Před sedmi lety nebylo vůbec lehké sehnat práci. Dnes je to už úplně jinak a po dobrých zaměstnancích je poptávka. Vždycky jsem se ráda pohybovala v kuchyni. Když rušili vydavatelství, kde jsem pracovala, začala jsem přemýšlet nad tím, co by mě tak mohlo bavit a uvědomila jsem si, že ráda peču.

Eva Brabcová z Jablonné nad Vltavou peče štrúdly.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Povzbudila mne také dcera, která navrhla, že bych mohla dělat třeba štrúdl do krabice. Tak jsem si řekla, proč ne, za pokus to stojí. Pustila jsem se do toho a udělala si značku na název Štrůdl do krabice s kroužkem nad ‚u‘. Dnes jsem dokonce držitelkou ocenění Podnikavá žena roka 2016, což mě moc těší a je to pro mě velkou motivací pokračovat dále v tom, co mě baví a dává mi smysl.

Eva Brabcová z Jablonné nad Vltavou peče štrúdly.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Zašla jsem na Městský úřad v Benešově a pronajala si prostory, vybavila všechna možná povolení. Svépomocně jsme si prostory zrekonstruovali, udělala jsem si marketingový plán, kterým jsem se snažila řídit. Poctivě jsem nalepovala letáčky po městě, informovala lidi o své činnosti přes internet, dala si vyrobit krabice. A byla jsem spokojená, i když ne vždy šel obchod ideálně, nikdy jsem nebyla v červených číslech.

Eva Brabcová z Jablonné nad Vltavou peče štrúdly.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Začínala jsem klasicky náplní ve složení jablko, skořice, cukr, k tomu sem přidala mák, tvaroh, vyrábím i slané. V nabídce mám kombinace šunka špenát, šunka zelí, šunka niva, později jsem přidala také cereální, velice oblíbené jsou pudinkové. Ale na přání udělám v podstatě s jakoukoli náplní. Moje slané produkty získaly od Ministerstva zemědělství Středočeského kraje značku Regionální potravina.

Eva Brabcová z Jablonné nad Vltavou peče štrúdly.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Teď jsem členkou spolku Scuk, který sdružuje farmáře, pěstitele a výrobce regionálních potravin. Rok 2019 byl pro mě nejlepší z hlediska tržeb, ale nájemné za obchod mi bylo zvýšeno na pro mě neúnosnou míru, tak jsem se rozhodla přestěhovat své podnikání domů. Lidé si štrúdly objednávají přes Scuk.cz, který mne pak informuje a předává objednávku, já poté zavezu vyrobené štrúdly do centrálního skladu, kde si je zákazníci vyzvednou.

Eva Brabcová, pekařka štrúdlů z Jablonné nad Vltavou.Zdroj: archiv rodiny