„Benešovsko je mi lehce vzdálené, protože moje rodina pochází z Východních Čech. Ale díky krásnému koncertu v Aule benešovského gymnázia před pár lety jsem si všimla, že publikum je u vás bezvadné. Během celého koncertu nás neskutečně podpořilo, a tím vytvořilo báječnou atmosféru celého vystoupení. Věřím, že to bude v neděli stejně úžasné. Vždy nám velmi pomáhá, když cítíme, jak je publikum vtaženo a že ho naše písničky baví,“ vysvětlila zpěvačka Zuzana Stirská.

Na koncertě nezazní pouze gospely, ale také klasické koledy v zajímavých aranžích a evergreeny v moderních úpravách. „Velký důraz klademe na pestrost programu tak, aby oslovil co nejširší spektrum publika. Společně pak vytváříme slavnostní a zároveň veselou a zábavnou, neupjatou vánoční atmosféru,“ poznamenala zpěvačka.

Na výstavě mohou návštěvníci vidět velké množství stylů, technik i různých způsobů uměleckého zobrazení.
Salon výtvarníků Benešovska představuje díla osmnácti umělců

A čím jsou Zuzaně Stirské blízké právě gospely? „Hlavně tím, že jsou velmi specifickým, energickým hudebním žánrem nejen u nás. Gospely mě prostě baví proto, že jsou rytmické, svižné, musí se zpívat tělem i duší a strhávají publikum ke spontánním reakcím. Lidé odcházejí z našich vystoupení nadšení a nabití energií tohoto žánru. To, že naše hudba je u publika oblíbená, je vidět na zaplněných hledištích našich nejen vánočních koncertů,“ uvedla zpěvačka.

Zuzana Stirská zpívá již od dětství všechny hudební styly. Během emigrace, kam odešla v roce 1981, vystupovala na zámořských lodích po celém světě a spolupracovala s různými hudebními tělesy. Po návratu do České republiky se delší dobu věnovala přípravě svého záměru založit vůbec první gospelový soubor u nás, k čemuž došlo v roce 1999. „S pomocí Jiřího Suchého jsem v Divadle Semafor vytvořila až dvacetičlenný smíšený sbor z lidí, kteří mají své profese, a s radostí zpívají ve sboru s názvem Fine Gospel Time,“ zavzpomínala zpěvačka. 

Botička. Ilustrační foto.
Špatné parkování aut se nelíbí chodcům ani řidičům

AUTOR: Karel Souček