Zajímavé informace příchozí čerpali z každého koutu skromného areálu. Populárně naučná přednáška o mezihvězdných látkách a vesmírných bublinách, kterou připravila vědkyně Lenka Zychová, byla obsazená do posledního místečka. Na více jak polovinu židlí usedly děti, které po celou dobu v poklidu poslouchaly. Pohotová přednášející se nad žádnou všetečnou otázkou nejmenších nepozastavila. „Jak vznikl vesmír?" zeptalo se první dítko. Velký třesk dokázala Lenka Zychová přesvědčivě popsat i gesty. Po dalším dotazu jednoho z mrňousů publikum stěží zadržovalo smích. Na otázku, jak vznikl člověk, odpověděla vědkyně skoro poeticky: „Jednoduše řečeno, z prachu hvězd."

Hvězdy i vesmír zajímali na akci každého přítomného. Po dlouhé době zavítal do hvězdárny i Pavel, který bydlí ve Vlašimi. V devadesátých letech pomáhal s opravou a údržbou astronomických pomůcek. „Měl jsem na starost dalekohledy," prozradil a svou činnost také prokázal dvěma fotografiemi. I přesto, že se s členy spolku přestal scházet, na hvězdy kouká pořád. To potvrdil i jeho kamarád, který nebe stejně rád fotí.

Ondřej Hejma s kapelou Žlutý pes rozdováděl davy na festivalu Folkový Kvítek.
OBRAZEM: Ondřej Hejma byl hlavním lákadlem Folkového kvítku

O fotografování oblohy se zajímají i vlašimští hvězdáři, kteří se, kvůli svému koníčku, vydávají pravidelně do nejrůznějších koutů světa. Kromě Antarktidy navštívili členové spolku či jejich známí všechny ostatní kontinenty. Z cest si přivážejí jak netradiční zážitek, tak památku v podobě kamenů. Na zahradě tak mají ukrytou hromádku nerostů a v ní třeba zkamenělou želvičku. Pro geology splnění sen. „Rád bych, aby ty kameny někdo, za spousty let, našel a podivil se, že objevil takové různorodé horniny zrovna pod Blaníkem," svěřil se se svou představou jeden z členů.

Zájemci, kteří chtějí poodkrýt i jiná tajemství vlašimské hvězdárny či vesmíru, mohou přijít také na další akci hvězdářů. Blížící se milou událost, Memoriál Evy Trachtové v petanque, milovníci vesmíru uspořádají již po čtrnácté. Na svou kamarádku zavzpomínají u příležitosti jejích narozenin. „Naše kamarádka Eva Trachtová zemřela v Rusku, pří studiích v horách. Při memoriálu si ji připomínáme povídáním o vesmíru," podotkl hvězdář Jan Urban. Při letošní akci 24. června si tradičně zahrají petanque, pro děti i dospělé bude připravené divadlo a amatérští vědci si budou moci vyzkoušet pokusy.

Filip Hašek
Ještě tři kroky a dostal bych křeč, tak jsem to lobnul, směje se Hašek

Další akce ve vlašimské hvězdárny:

Noc s perseidami (28. 7.)
Nabídne venkovní promítání astronomických obrázků a pozorování oblohy.

Konec letní sezóny ve hvězdárně (29. 9.)
Program bude připravený v rámci celoevropské akce Evropská noc vědců.