Frontman Queenie, s hlasem velmi blízkým originálu Freddyeho Mercuryho, třiatřicetiletý Michael Kluch, poskytl před týneckým vystoupením Benešovskému deníku rozhovor.

Máte nějaký vztah k Benešovsku?
Budete se divit, mám. Hrál jsem za Benešov rok žákovskou ligu v ledním hokeji.

Vaše rodina je z Prahy, jak jste se dostal až do Benešova?
Hrál jsem hokej za TJ Sokol Žižkov a kluby to mezi sebou nějak zařídily. V Benešově mě trénoval pan Vobecký.

To jste jezdil i na domácí zápasy ven…
Ano. Dnes si vůbec nedovedu představit, jak jsem mohl jezdit čtyřikrát v týdnu takovou dálku. Vozili nás samozřejmě rodiče. Naši i spoluhráčů. V té době jsem si myslel, že bych jednou vystudoval Matfyz a k tomu směřovaly i mé kroky po základní škole.

Jenže zpěv ve vašem životě převládl nad sportem a nakonec i nad technickým vzděláváním. Šel byste si ještě dnes zahrát?
Srandamače mě moc nebaví. Nepotřebuji se s někým, kdo si na ledě chce řešit své problémy, honit po mantinelech. Jednou jsem odzpíval dva koncerty s naraženými žebry a pod analgetiky. Opravdu, nic příjemného. I dnes ale využívám znalosti z technického lycela, které mám, ale Matfyz jsem nevystudoval. Zaplať pánbůh!

S vaším hlasem jste se mohl zaměřit třeba i na Roberta Planta z Led Zeppelin. Proč jste si vybral Freddyeho a Queen?
Robert Plant má jiný rejstřík, k Mercuryho hlasu mám blíž barvou i technikou. Na začátku nebyl záměr hrát Queen, byla to spíš náhoda. Ve zkušebně jsme hráli i Led Zeppelin nebo Deep Purple. Ale zjistili jsme, že Queen máme všichni asi nejraději. Proto přišlo rozhodnutí, dělat revival. Ale seriózně. Takhle už to máme třináct let.

Kolik písní Queen jste už nacvičili?
Asi stovku. Bez cvičení jsme schopni zahrát čtyřicet z nich. Dalších dvacet bychom si museli předem připravit.

Předobrazem vašich vystoupení je proslulá kapela. Jako každá formace však i Queen měla jiný projev při koncertu a jinak její hudba zní ze studiových nahrávek. Kterou tuhle oblast upřednostňujete při vašich vystoupeních?
To je super, že jste na to narazil. Jste asi jediný, kdo se na to zeptal a kdo to takhle dokáže rozlišovat, protože to je pravda. Zpočátku jsme vycházeli při nacvičování z živých vystoupení. Od začátku cítím, že naše vystoupení musí být takové, jak ho znají lidé od kapely Queen, z rádií. A tam se hrají častěji studiovky. Posluchači jsou schopni rozlišit rozdíly ve zpěvu, ale už ne různé přechody bicích. My jsme samozřejmě vycházeli muzikou z živých vystoupení, protože je to jednodušší, ale zpěv byl ze studia. Dnes většinu písní dáváme do studiových forem. Rozdíl mezi Queen a Queenie je ten, že oni byli autory a oni mohli přijít prakticky s čímkoliv. Naše manýry do vystoupení nepatří.

Na jevišti žijete jako Freddye Mercury. Stalo se vám někdy, že jste se do něj vcítil i mimo koncerty?
V civilním životě nemám potřebu se s Freddyem propojovat.

Kolik toho ročně odehrajete?
Sto padesát koncertů.

Hudba Queen vás baví a nedávno jste řekl, že s budete vystupovat tak dlouho, dokud vás to bude bavit. Máte nějakou hranici počtu vystoupení, pod níž byste si už řekli, že vás to nebaví?
Máme za sebou už téměř 1100 koncertů. Chceme se stále vyvíjet a pokud bychom ustrnuli, už by nás to nebavilo. První věc je, že nás to baví. Až sekundární je finanční stránka. Moje filozofie mi říká, že pokud mě něco baví, jsem na správné cestě. Až to nebude platit, bude to ukazatel, že mám začít dělat něco jiného.

Nezkusili jste vytvořit svou vlastní hudbu ve stylu Queen?
Spoustu lidí nás oslovovalo, zda bychom nechtěli natočit takovou desku. Mě to ale připadá divé, bizarní a nelíbí se mi to. Děláme koncertní divadlo a tam to začíná a končí. Pokud jde o vlastní tvorbu, jsem zpěvák a je mi jedno, co zpívám, protože mě to opravdu baví. Ale momentálně nemám potřebu tu po sobě zanechat nějaké album s mým hlasem.

Takže byste zpíval třeba i folk?
Ten asi ne. Na hudbě Queen mě baví harmonie. Ale stejně mě baví i linky Davida Bowieho, líbí se mi třeba i Foo Fighters, kteří jsou zase úplně jiní než Queen. V šuplíku mám nějaké věci, ale co z toho nakonec vyleze, nedokážu nyní, když nejsem ve studiu, říci.

Masopust v Pyšelích.
V Pyšelích tradici novodobých masopustů obnovili už podruhé
Oprava silnice. Ilustrační foto
Vylepšit středočeské silnice má pomoci dvoumiliardový úvěr