Premiéra v Čechách i na Slovensku je naplánována na 18. srpna, ale již od počátku srpna představí film herecká delegace spolu s režisérem na několika regionálních předpremiérách.

„Příběh plný fantazie chce navázat na slavnou tradici českých trikových komedií, jako Dívka na koštěti nebo Jak utopit doktora Mráčka, v nichž se potkávala moderní současnost s pohádkovým světem nadpřirozených bytostí," vysvětlila tisková mluvčí filmu Uljana Donátová, která pochopitelně doprovázela filmový štáb i na zámku Líšno.

Rodina hejkala Huga žije poklidně ve starém domě na kraji města, dokud pohodu nenaruší vpád úředníka Patočky, který ve své horlivosti zjistil, že neznámí obyvatelé dluží za nájemné. Pohádkové bytosti jsou tak vrženy do našeho lidského světa, v němž se musí nejen naučit žít, ale také vycházet s lidmi. Ukáže se vůbec takové soužití jako možné?

V hlavních rolích filmu, který se natáčel na 9 lokacích, bylo pro něj speciálně vyrobeno 15 nových kostýmů, 6 paruk a samozřejmě desítky rekvizit se objeví Tereza Kostková, Bronislav Kotiš, Jiří Dvořák, Carmen Mayerová, Sara Sandeva, Vladimír Polívka nebo třeba Karel Dobrý, který v pohádce hraje upíra Ignáce.

„Ten musel ještě před natáčením absolvovat speciální návštěvu zubní ordinace, kde mu vzali otisk a na jeho základě byla vyrobena speciální zubní náhrada, kterou používal v roli při natáčení," poznamenala Uljana Donátová.

Karel Dobrý si pak díky typicky upířím zubům mohl „pochutnávat" například na nadívaných pavoucích nebo muchomůrkách.

Dobroty ovšem dostával nejen upír, ale také režisér Zdeněk Troška.

„Jedna hodná paní mi nosila do zámku v Líšnu všechny možné dobroty. Od skvělých koláčů až po lahodnou uzeninu nejrůznějších druhů. Opravdu jedinečné dobroty. Ach jo, jak je bezva být filmovým režisérem ," pochvaloval si Zdeněk Troška.