Samo o sobě by světošlápky z Česka i ciziny možnost náhledu do středověkých sklepení stěží zlákala, ale strategie Benešova vychází z vědomí, že hned vedle města leží skvost, zámek Konopiště, kvůli kterému na Benešovsko přijíždějí tisíce lidí. A proč by se návštěvníci, když už tady budou, nepodívali také do podzemí Benešova?

Právě to si před čtyřmi roky řekl tehdejší místostarosta Tomáš Podhola. Začal na zpřístupnění podzemí pracovat a zapojil do toho například i Petru Orsákovou, která pak se svými vizemi oslovila umělce, tvůrce interaktivních artefaktů.

Jak tohle dílo dopadlo, poznají návštěvníci sami. Exkurze to rozhodně nebude stejná, jako nabízejí jiná města, například Jílové u Prahy, Tábor či Jihlava. Sklepení pod benešovskou radnicí totiž nepřináší exkurz do historie místa, ale především zábavu. A vzhledem k tomu, že pod zemí bývá zpravidla tma, je jasné, že se bude jednat především o světelné efekty. Ty doprovodí i efekty zvukové.

Samozřejmě všechny vychytávky budou moci ovládat a výsledné efekty ovlivňovat svým počínáním sami návštěvníci. Podzemí benešovské radnice je přístupné od úterý do neděle od 10 do 17 hodin. Více snímků najdete na webu www.benesovsky.denik.cz Foto:Deník/Zdeněk Kellner