Knižní novinka zaznamenává tisíciletý obraz území nedaleko Prahy, nad soutokem řek Vltavy a Sázavy.

Autoři knihy o téměř tři sta stranách, Václav Šmerák, Jiří Škuba a Radek Svoboda, pracovali na shromažďování a zpracování informací a dokumentů téměř dva roky a ke svému obsáhlému dílu plnému fotografií říkají:

„Publikace vytváří prostřednictvím zápisů kronikářů a dalších dokumentů obraz území, které bylo kdysi křižovatkou prehistorických cest.“

V knize čtenáři najdou šest set ilustrací, faksimile dokumentů i celých stránek kronik. Především pak dokumentární fotografie z období přelomu 19. století, první republiky a samozřejmě i současnosti.

„Kniha vedle keltské stopy zachycuje i civilizační proměnu divokých končin na jih od Prahy vznikem Kláštera na Ostrově. Líčení temného období druhé světové války, kdy se území kypící životem změnilo ve cvičiště SS,“ sdělil Václav Šmerák s tím, že publikace je doplněná DVD s dokumentárním filmem Vystěhování – Die Aussiedlung.

Kniha Mezi Vltavou a Sázavou kromě oficiálních událostí mapuje například i veselejší období vzniku prvních trampských osad nebo život vltavských a sázavských plavců.