K vidění bylo barvení látek pomocí přírodních barviv, výrobu luků a šípů, hrnčířské umění, práci se dřevem a další řemesla. Bylo možné si i některá vyzkoušet, jako například výrobu svíček, různé techniky tkaní, knihtisk, mlít mouku nebo si vyrazit pražský groš, a to za pomoci dobových nástrojů. U toho se mohli návštěvníci dozvědět mnoho zajímavého o řemesle samotném od milých a šikovných řemeslníků.

Dále si bylo možné vyzkoušet lukostřelbu nebo se v malém ringu utkat s bojovníky. Nechyběla ani dobová hudba, která dodávala celé akci historickou atmosféru.

Z vystoupení skupiny RockTom na multižánrovém festivalu Benešov City Live.
OBRAZEM: V rámci festivalu Benešov City Live zahrála skupina RockTom

Za touto vydařenou akcí stojí Klub přátel hradu Zlenice ve spolupráci se spolkem Tempus Artificum. Pro návštěvníky to bylo jistě zajímavé a poučné, zejména pro děti. Pro ty tam byl i připravený dětský koutek, kdy si třeba mohly vytvořit papírovou rytířskou helmu, stavět hrad z kostek nebo si složit vitráž.

Další akcí na hradě Zlenice bude dětský den nazvaný Zachraňte lesní království, který se bude konat v sobotu 25. července. Jistě bude stejně vydařený.

Ze skleněného jarmarku v Sázavě
Skleněný jarmark nabídl i hudební vystoupení

Vladimír Trmal