Jedna akce totiž měla také řadu kritiků a to zejména ze strany živnostníků, jimž před obchody na Masarykově náměstí v době konání sympozia, téměř celý den vrčely motorové pily, jimiž vznikaly pod rukama umělců zajímavé dřevěné sochy.

A právě proto už minulý rok mělo sympozium dvě, o dost klidnější části. Během první kumštýři sice opět v centru města zhotovovali přímo před zraky kolemjdoucích sochy, ale hluk při tom nedělali. Svá díla vyřezávali pomocí odporového drátu z bloků polystyrenu. V období sochání na náměstí vznikal ale také obraz.


„Výtvarník Jiří David maloval v muzeu na Malém náměstí," vzpomíná ředitel muzea Tomáš Fassati.


Letos by to podle něj mělo být v tomto ohledu svým způsobem podobné.


V současné době už vzniká pod rukama Benešáka Ondřeje Doskočila, talentovaného studenta Ateliéru malířství III ve škole Michaela Rittsteina na Akademii výtvarných umění v Praze obraz a také ten zájemci mohou dokumentovat v každé fázi jeho vzniku. Každý se může převážně o víkendech podívat, jak malování obrazu pokračuje.


„Druhá část sympozia už není záležitostí kolektivní, jako bývala a nepotrvá jen několik dnů," sdělil Tomáš Fassati s tím, že práce na artefaktu začnou vlastně teprve po prázdninách. Právě to už je jisté. Zatím nejasné je ale místo, kde plastika bude vznikat. Důvod je zcela prozaický.


„Půjde totiž o kus Čestmíra Sušky, který svá díla tvoří z velkých kovových prvků a používá při tom autogen a brusky," vysvětlil ředitel Muzea umění a designu Benešov.


Co je už nyní také jasné, je to, že finální podoba uměleckého díla bude mít úctyhodné rozměry 3 krát 5 metrů. Dekorativní záležitost by měla pak být umístěna na některém z veřejném prostranství v Benešově.