Obcí, která se může pyšnit titulem Vesnice roku 2010, sice procházela kolona maškar tak, jako je obvyklé. Do kroku jí hráli také už tradičně místní muzikanti, Kaštánci. Samozřejmě se i hodovalo, pilo a tančilo.

Ale nejen to. V sázce bylo tentokrát ještě něco víc. Obyvatelé Ratměřic si měli zvolit svého masopustního prezidenta.

„Průvod měl po vsi pět zastavení, ale pak jsme se všichni vrátili do sálu Hospody U Nás, kde volba vyvrcholila. Tam se představili všichni kandidáti i s Okamurou a Onešem v Otázkách Václava Voravce při besedě v TV Ratmír," přiblížil děj ratměřické prezidentské maškarády starosta obce Virtor Liška. „Právě po debatě se pak uskutečnila přímá volba našeho ratměřického prezidenta," dodal Liška.

Velkou výhodu pro přímou volbu však měli především tři kandidáti. Kromě domácího sedláka Oneše také kníže Karel Sweyze a Milouš Zemák.

Právě oni obrazili všechny ratměřické chalupy a se svými voliči si také připíjeli a ujišťovali je o svých čistých politických úmyslech.

„Můj volební program je jasný. V naší hospodě místo jedenáctého piva zdarma zavedu tento zvyk už u třetího. A pak chci také rovnoprávnost žen a mužů. Společně budou moci lámat kámen v lomech a rubat uhlí v dolech," nastínil své představy o naplnění ratměřického prezidentského úřadu sedlák Oneš.

Jenže všechno dopadlo jinak. Ratměřickým prezidentam se nakonec stal Milouš Zemák.

„Co jsme chtěli, to máme," okomentoval pak výsledek volební maškarády Oneš.

Zda se novému ratměřickému prezidentu podařilo stihnout uskutečnit všechny změny, které sliboval svým voličům, není jasné. Jisté však je, že jeho mandát skončil o půlnoci 9. února 2013.