Cvičí, aby je záda a klouby nebolely
Vlašim - Jak ulevit svým kloubům a předejít bolesti zad? To poradí i ukáží lektoři na pravidelných kurzech Spolkového domu Vlašim. První cvičení začalo již v úterý 5. září, další je připraveno na čtvrtek 7. září. Následně se bude cvičení opakovat každé úterý od 18 hodin a každý čtvrtek od 16.30. V přednáškovém sále se tak zúčastnění naučí jednoduchou a velice účinnou sestavu prvků, která vychází z tchaj-čchi i čchi-kung. Společně si také přítomní osvojí automasáž, prodýchávání čaker, cvičení na propojení pravé a levé hemisféry. V neposlední řadě budou i relaxovat.

Dozví se, jak začít s příkrmy u dětí
Benešov - Přednášku Jak začít s příkrmy u miminek si mohou zájemci vyslechnout v herně Mateřského centra Hvězdička ve středu 6. září od 15 hodin. Hlavním tématem akce, jak název napovídá, budou příkrmy u dětí do 1 roku života. Lektorka Iva Sedláčková napoví, kdy začít s příkrmy, jak je připravit, jaké potraviny použít, jaké jsou možnosti skladování i čeho se vyvarovat. Zúčastnění se také naučí lépe orientovat v dostupných výrobcích na trhu. Přednášející akci připravila hlavně proto, aby seznámila zájemce s nepravdami kolem příkrmů u dětí.

Olga Sommerová i Soňa Červená navštíví premiéru
Benešov – Premiéra celovečerního dokumentárního filmu Červená o světově proslulé operní pěvkyni a herečce nebude tentokrát jen o promítání. Hlavním bodem bude 7. září od 18 hodin především návštěva režisérky Olgy Sommerové, která přijede spolu se Soňou Červenou. Obě dvě známé, české umělkyně dorazí do benešovského kina, aby si s diváky podebatovaly. Snímek Červená je příběhem ženy, jejíž malé dějiny, soukromý a profesní život byly ovlivněny velkými dějinami Evropy 20. století. Její umělecká dráha čítá sto operních rolí ve čtyřech tisících vystoupeních na jevištích pěti kontinentů.

Ilustrační foto.
Krátké zprávy z Benešovska



Večerní oblohu uvidí díky vlastnímu oku i dalekohledu
Vlašim – Vlašimská hvězdárna je stále veřejnosti otevřená. Milovníci vesmíru, hvězd i večerního nebe se mohou již tento pátek 8. září od 20 hodin zúčastnit pozorování s amatérskými hvězdáři. Za jasného počasí mohou návštěvníci pozorovat oblohu dalekohledy či pouhým okem a těšit se tak mohou, že uvidí souhvězdí, planety sluneční soustavy, Měsíc, mezinárodní kosmické stanice ISS a další tělesa. Dozvědí se také více o poznatcích současné vědy a techniky. Na požádání mohou hvězdáři seznámit zájemce s fungováním meteorologických stanic či s historií hvězdárny v přednáškovém sále.

Mariánskou pouť si užijí na náměstí po celý víkend
Mnichovice – Stánky, pouťové atrakce, soutěže, občerstvení a především zábava čeká na ty, kteří dorazí o víkendu do Mnichovic na Masarykovo náměstí. Hlavní program začíná sice v sobotu 9. září od 13 hodin, o bohatý program ale nebude nouze ani další den. Příjemným plusem je, že na pouť je vstup zdarma.

Švestky ochutnají při festivalu v barokním statku
Benice – Švestkobraní neboli Festival švestkových chutí zaujme nejednoho mlsného člověka. V neděli 10. září od 10 hodin bude v areálu barokního statku v Benicích u Chrášťan připraven i doprovodný program. Mimo ochutnávky knedlíků se švestkami či domácích povidel si zúčastnění užijí i živou kapelu a svezení v kočáře. Pro děti bude přichystaný pohádkový les od 13 hodin. Ti, kteří sladkým jídlům neholdují, si dozajista pochutnají na pečené kachně se zelím a s variací domácích knedlíků.

Vlašimský zámek rozezní koncert klasické hudby
Vlašim – Koncert v prostorách vlašimského zámku nadchne ty, kteří se rádi zaposlouchají do klasické hudby. Program začne v neděli 10. září v 17 hodin a při akci se představí Dennis Schneiderka s houslemi a Libuše Pančochová s klavírem. Posluchači uslyší známé melodie od Ludwiga van Beethoven, Edvarda Griega, Bedřicha Smetany i Antonína Dvořáka.

Aby ve zvěstovské prodejně nepřišli o zákazníky, obec krám rekonstruuje.
Vesnické prodejny stále bojují o přežití