„I tentokrát k nám přijedou tábořit vojáci. Tábořiště budou mít zřízené opět u rybníku Jordánek na Ratměřické naučné stezce, takže budeme mít možnost nahlédnout do jejich ležení a seznámit se s jejich životem během třicetileté války," uvedl ratměřický starosta Viktor Liška.

Samotná připomínka památné bitvy začne už dnes dopoledne interaktivní přednáškou ve votické sokolovně, kde se nejen žáci, ale i veřejnost seznámí s příběhy z roku 1645. Součástí programu budou ukázky dobového oblečení, vojenské výbavy a způsobu tehdejšího života. Ve stejný čas se setkají také jankovští školáci, ale i veřejnost s vojáky, kteří předvedou bojové ukázky, oblečení vojáků a seznámí je s historickými souvislostmi bitvy.

„Odpoledne se u Jankova vydá průvod ke kříži generála Götze, kde položíme věnce, a zazní proslovy a salvy," dodal Viktor Liška s tím, že mezi zajímavé akce pro veřejnost patří také ohňový pochod Voticemi, který se koná dnes podvečer. Pochodněmi osvětlený průvod s koňmi a vojáky doputuje až ke klášteru sv. Františka z Assisi, kde se uskuteční mše za padlé vojáky ve všech válkách.

„Zítra se v Ratměřicích odehraje Příběh krvavé bitvy v reálném čase a místě. Veřejnost se může zúčastnit přesunu vojenských regimentů z Jankova a Ratměřic, doprovázet je po bojišti a dozvědět se tak více o této události," upozornil starosta Ratměřic.
 
Po obědě se na návrší Habrovka odehraje vojenská potyčka císařského a švédského regimentu a kapitulaci generála Hatzfelda.

Karel Chlumec

Program vzpomínkových akcí na bitvu u Jankova 6. března 1645
Pátek 6. března

Votice: 10 – 12 hodin, sokolovna vzpomínkové dopoledne

Jankov: 9.30 – 12 hodin, náměstí vzpomínkové dopoledne
13.30 – 14 hodin, náměstí, průvod ke Götzovu kříži
Votice: 16.30 – 18.30, MěÚ, povídání o bitvě u Jankowa 1645
Votice: 19 hodin, náměstí, zahájení vzpomínkových akcí – příhod vojáku na Komenského náměstí, zdravice, salvy.
Votice: 19.15, pochod městem s vojáky a pochodněmi
Votice: 20 hodin, kostel sv. Františka z Assisi, mše za padlé

Sobota 7. března
Habrovka: 10 – 12 hodin, pochod vojáku pozicemi skutečných událostí ze 6. března bitvy 1645. Veřejnost se muže zúčastnit přesunu vojenských regimentu z Jankova a Ratměřic, doprovázet je po bojištích a dozvědět se tak více o události staré 370 let.
Ratměřice: 12 hodin oběd vojáků, opékání buřtů na bojišti
Ratměřice: 13.30, vojenská potyčka císařského a švédského regimentu na návrší Habrovka. „Živý obraz" kapitulace generála
Hatzfelda. Položení věnců u mohyly a hromadného hrobu, požehnání kraji a lidem, vystoupením pěveckého sboru Jordánek
Ratměřice: 15 – 16.30, vojenský tábor, komentované prohlídky

Zdroj: Posázaví o. p. s.