Sedmdesáté výročí události z května 1942 známé jako Operace Anthropoid, připomíná expozice podtitulem Někomu život, někomu smrt.

Pro českou veřejnost výstavu k události, která měla zásadní vliv na českou společnost během německé okupace, připravila společně s městysem Křivsoudov Asociace nositelů legionářských tradic. Je také součástí jejího stejnojmenného vzdělávacího projektu vztahujícího se k 70. výročí této události.

Odstranění Heydricha bylo nejvýznamnějším odbojovým činem v Evropě v období druhé světové války. Výstava poukáže na pozadí atentátu, jeho příčiny i důsledky. Expozice je plná dokumentů psaných, ale také fotografických a mapuje období od roku 1938 do roku 1942.

Mimo jiných se věnuje i úloze Nemocnice Na Bulovce, kde se zraněný nacista a kat českého národa po atentátu léčil a kde také za několik dnů po útoku, 4. června 1942 zemřel.

Výstava Operace Anthropoid – Někomu život, někomu smrt, premiérová na Vlašimsku, přivítá první návštěvníky v neděli už v deset hodin dopoledne.

Expozice bude přístupná v sokolovně až do 16 hodin a za vstup návštěvníci platit nemusejí, její prohlídka je totiž bezplatná.