„V Týnci jsem ještě nikdy nevystavoval, ale k tomuto regionu mám poměrně blízký vztah již od svého, řekl bych útlého mládí. Obzvlášť k oblasti ležící na řece od Chocerad do Čerčan. Prostory týneckého hradu a muzea se mi i přes svou komornost, různorodost a rozdrobenost líbí,“ vyznal se malíř, grafik a ilustrátor Karel Pokorný.

Pečovatelský dům ve Zvěstově poslouží potřebným již od podzimu.
Zdevastovaný dům přeměnili na pečovatelský

Na výstavě prezentuje výběr ze své tvorby od roku 1975 s důrazem na poslední dobu. Dokonce čtyři obrazy vznikly v letošním roce. „Všechny obrazy jsou, jak název výstavy napovídá, z Posázaví. Konkrétně Sázava Na Marjánce, motivy od Chocerad, u Malovid, pod Starou Dubou, u Odrance u Týnce a také krajiny jako Hrusice, Čerčanský Chlum nebo Týnec,“ vysvětlil akademický malíř.

Říčanský rodák Karel Pokorný studoval na Akademii výtvarných umění v Praze, kterou absolvoval v roce 1970 v ateliéru pro figurální malbu a grafiku u profesora Vojtěcha Tittelbacha. Od té doby se věnuje plně malířství a grafice. Doma a v zahraničí uskutečnil více než sedmdesát samostatných výstav, na téměř stovce dalších se účastnil. „Z Posázaví mě zajímá především řeka Sázava. Proto ji maluji z této oblasti nejraději. Věnuji se jí hlavně od Stvořidel po Petrov,“ uzavřel malíř.

Open Door Hospital fest navštíví i kapela Poprask, Zelenina či Ultima.
Benefiční festival nemocnice podpoří tentokrát porodnici