Déšť sice sokoly vyhnal ze zámecké zahrady, kde se původně měla akce konat, do sálu v louňovickém zámku, ale ani to událost nepokazilo. V šest hodin večer zahájili místní sokolové a sokolky za doprovodu sokolských písní svoje cvičení, kdy pomocí vlastních těl tvořili písmena a následně celá slova.

Noc sokoloven - TJ Sokol Louny.
FOTO: Noc sokoloven se blíží. Těšte se na prohlídky, sportování i soutěže

Sestavili tak klasická sokolská hesla jako „Tužme se”, „Pravda vítězí” a „Nazdar” a sklidili za tuto sestavu zasloužený potlesk, i když publikum tvořili především děti cvičenek a cvičenců a pár dospělých.

„Po cvičení přišlo na řadu promítání zahraničního muzikálu. Poté nás čekalo přespání na zámku a nakonec ranní rozcvička v duchu Sokola,” podotkla jedna z pořádajících sokolek Lenka Tichá.

Louňovickým sokolům je přes sto let

Tělocvičná jednota Sokol byla v Louňovicích pod Blaníkem založena 11. prosince 1921. Celé čtyři roky se sokolové a sokolky scházeli po různých sálech a loukách, kde cvičili. V roce 1925 pak tělocvičná jednota zakoupila louňovický zámek jako prostor ke sportovním a kulturním setkávání.

Během vlády komunistické strany byl zámek zestátněn a příliš se nevyužíval.

Sokolům byl zámek vrácen až v restitucích v 90. letech.

Jeden z autorů výstavy – Jan Houdek – v sokolském kroji při komentované prohlídce výstavy.
Jen ruchem žijeme! Votický Sokol slaví 130. let a zve na výstavu

Nyní zámek slouží opět jako místo setkávání nejen pro místní sokoly, ale také pro širokou veřejnost. Najdete v něm muzeum Louňovic pod Blaníkem a infocentrum, restauraci a drogerii. Konají se zde výstavy, koncerty, divadla, plesy a další kulturně společenské akce. Zámecké zahrada je také hojně využívaná, především v letních měsících, kdy se tu pořádají nejen kulturní události obce, ale také svatby. A v jižním křídle zámku je po domluvě s místními sokoly možné přespat.

Lucie Sedláková