Celá akce začala v 17.55 zvoněním zvonů a pokračovala mší svatou. Následovala přednáška Jiřího Grygara s názvem „Věda a víra", při které byl nejen prostor pro otázky, ale byla také možnost si zakoupit jeho knihu a nechat si ji od autora podepsat.

Kostel svatého Prokopa v Sázavě ožil během páteční noci. Zájemci si mohli vyslechnout pěvecké vystoupení dětí, malovat voskem i si pozorně prohlédnout sázavský svatostánek.
Sázavský kostel vlastní raritu, Pannu Marii v očekávání

Benešovský historik Václav Bartůšek pohovořil při své přednášce návštěvníky o astronomech u piaristů. Sukův komorní sbor připravil zajímavé meditativní pásmo hudby, obrazu a slova s názvem „Nebesa vypravují o Boží slávě, dílo rukou jeho zvěstuje obloha". V tichu kostela si mohli účastníci Noci kostelů poslechnout báseň „Přísloví – Moudrost a její hostina" doprovozenou hudbou. Celý program byl zakončen závěrečným požehnáním. Organizátoři benešovské Noci kostelů připravili pro všechny i bohaté občerstvení v prostorách vstupní chodby do Piaristické koleje.

„Jsme rádi za tak obrovský zájem návštěvníků, je vidět, že Noc kostelů je mezi návštěvníky oblíbená. Potěšilo nás, že přišli lidé nejen z Benešova, ale i ze širokého okolí," dodal Tomáš Pánek, jeden z organizátorů akce.

Ilustrační foto
Sucho není kritické, déšť by ale zemědělci přivítali

Martina Vachtlová