„Letos je to už osmý ročník Dvorků. Kromě ukázek historických řemesel, které si mohou návštěvníci také vyzkoušet, jsou tu k vidění i dvě výstavy, odpolední divadelní představení pro děti i jejich doprovod, dobový fotoateliér, muzeum smaltu, vetešnictví a o dobrou zábavu se po celý den stará živá kapela, která hraje hudbu dvacátých a třicátých let," řekla hlavní organizátorka Jindra Šmídová ze sdružení Kolna s tím, že také milovníci staré techniky si přišli na své při prohlídce krasavců členů Klubu historických vozidel Benešov.

Organizátoři Netvořických dvorků potvrdili, že akce v duchu třicátých let minulého století má navodit pohodu a klid tradiční historické pouťe nelehkého převálečného období, kdy se lidé po práci uměli bavit a kdy platila kvalita ruční řemeslné práce.

„Pozorujeme, že zájem ze strany návštěvníků je rok od roku větší. Řada z nich se k nám vrací, snad aby se trochu uvolnili z dnešní hektické doby, ale přijíždějí i noví. Všichni tu mohou načerpat atmosféru a třeba i ochutnat pouťové koláče nebo chléb se sádlem, cibulí a naší specialitou, okurkami rychlokvaškami. Tuto tradici dobových Dvorků bychom chtěli udržet i nadále," řekla Jindra Šmídová. Její slova potvrdil i jeden z řemeslníků, který za zvuků lehkého jazzu předváděl na vlastnoručně vypěstovaném proutí dovednost svých rukou.

„My jsme v Netvořicích už potřetí a vždycky se sem právě pro tu atmosféru, která tu vládne, těšíme. I když jsme tu vlastně pracovně, protože tohle řemeslo nás živí, tak si to tu užíváme a je to pro nás vlastně takový odpočinek," řekl košíkář Vladimír Dvořák z Veltrus.

KAREL CHLUMEC