ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Muzeum také natočilo komentované prohlídky probíhajících výstav. V souvislosti s aktuální situaci dojde i ke změně programu. Současné výstavy Lukáše Musila, Jiřího Kubového a Luboše Plného budou prodlouženy a některé z plánovaných expozicí budou přesunuty na příští rok.

„Vzhledem k tomu, že návštěvníci a školní skupiny nemohou navštívit naše muzeum, přesunuli jsme aktivity na sociální sítě, kde můžeme se všemi i nadále komunikovat. V online světě je prostor pro představení naší sbírky, výtvarných dílen pro děti a dá se zde nahlédnout i do zákulisí muzea. Plánovaný výstavní program na letošní rok nerušíme, ale posouváme na pozdější termíny,” řekla k aktuální situaci ředitelka muzea Lenka Škvorová.

Májové slavnosti ve Vlašimi.
Vlašim zrušila májové slavnosti, nebudou ani čarodějnice a jarmark v Benešově

Prozatím bude možné výstavami projít online prostřednictvím videí, které umělci a kurátoři koncipovali jako komentované prohlídky. Další novinkou v programové koncepci muzeum je plánované vydání a křest monografie Jiřího Kubového. Muzeum chystá i společný edukační projekt se vzdělávací platformou Artedu.

Již nyní je však jasné, že změny ve výstavním program na letošní rok budou poměrně citelné. „Jsme nuceni odložit velký výstavní projekt čtyř výstav s tématem žen v českém umění. Posune se tak naše obvyklé otevření sezóny. Z původně plánovaného zářijového termínu jsme otevření nové výstavní sezony přesunuli až na leden 2021,” uvedla šéfkurátorka Alena Ochepovsky.

Dezinfikování veřejných prostranství v Benešově pracovníky technických služeb.
OBRAZEM: Do ulic města vyrážejí technické služby také dezinfikovat

Dodala, že velkou pozornost se MUD rozhodlo věnovat výstave benešovské architektury. Ta proběhne pod názvem DUM a bude mapovat nejvýznamnější stavby Benešova nejen stran architektury, ale i historického a společenského vývoje města.

Výstavní projekt v širší rovině naváže na letošní oslavy výročí 800 let od založení města Benešov. V rámci oslav již na Masarykově náměstí v Benešove probíhá panelová výstava Divadlo v Benešove, kterou připravilo muzeum.