„Návštěvníků je tady asi o něco méně, než bylo v Odlochovicích," zhodnotila Dana Kucharčíková, jedna z organizátorek z pořádající Farní charity Vlašim. „Popenec je na Hrádku teprve poprvé, ale tohle místo má svou zvláštní atmosféru, proto věříme, že si nové působiště festivalu lidé oblíbí a budou přijíždět stejně jako do Odlochovic," přeje si Dana Kucharčíková.

Návštěvníky areálu nad řekou Blanicí v sobotním parném odpoledni vedro neskolilo. Atmosféra byla pohodová, téměř až rodinná. Odvážlivci tančili u pódia, rodiny s dětmi posedávaly ve stínu a napilno měla obsluha stánku s nápoji, výčep i kavárna. Postupně zahráli jazzrockový Jazzevec, punkfolkrockový Původní Bureš, potěšil Listolet i písničkář Jan Burian a africkými rytmy roztančila přítomné skupina Tiditade. K sobotním tahákům patřila večerní vystoupení skupin Budoár staré dámy, Ty syčáci a Tajné Slunce.

Organizátoři připravili i řadu doprovodných akcí v podobě výstav, divadla, pohádkového lesa, ohňové show nebo velké interaktivní hry s názvem Kdo mi může pomoci? Hlavním smyslem festivalu je podpořit sociální služby a zviditelnit neziskovky zaměřené na pomoc potřebným. I proto vstupné na festiválek organizátoři pojali jako dobrovolné.

„Naší snahou je mimo to také vytvořit příjemné prostředí pro všechny návštěvníky festivalu, dát jim možnost strávit příjemný víkend," řekla Dana Kucharčíková a doplnila, že z výtěžku letošního ročníku Popence by měl být zakoupen zvedák pro mladíka upoutaného na lůžko po úraze. „O chlapce se starají rodiče v domácím prostředí a nemají sílu na manipulaci s ním, ani prostředky na zakoupení zvedáku," vysvětlila organizátorka s tím, že použití zvedáku je pro pečující rodiče ta nejlepší a nejbezpečnější možnost pomoci.

Nedělní dopoledne pak patřilo vystoupením potulného barda Jiřího Wehleho, dua Jindry Malczyk a Vojtěcha Jindry nebo poetickému folku v podání Karla Vepřeka v kostele svatého Matouše.

Karel Chlumec