Jakkoliv je svátek oprávněný v době budování rozvinuté socialistické společnosti, sklouzla právě tahle oslava mezi ty, které režim podporoval. Ne sice nařizoval, ale organizované veselí tohle znevěrohodnění MDŽ přineslo.¨

A ačkoliv po listopadu 1989 svátek nezanikl, bujaré podnikové oslavy všech žen skončily. Nahradily je jiné, do té doby pro nás téměř zapomenuté.
Jak Mezinárodní den žen slavili lidé na Benešovsku?

Organizování oslav svátku žen nesplnilo
to, co mělo, vždycky je lepší spontánnost
Jana Janoušková, učitelka z benešovské Základní školy v Dukelské ulici si na organizované oslavy dobře pamatuje.

„Ale to už bylo kdysi dávno, hodně dávno," zasmála se sympatická pedagožka. „Mezinárodní den žen vnímám jako svátek, který slavili spíše muži," tvrdí.
„Ti vždycky přišli z oslav pořádně unavení," zavzpomínala s tím, že se ve škole, kde tehdy učila, konaly oslavy zorganizované vedením školy a při nich ženy dostávaly květinu. „Od učitelů, kteří ve sboru byly ve velké menšině," připomněla s tím, že už si ale nevzpomíná na akce spojené s MDŽ zorganizované v celoměstském měřítku.

Ale na svátek žen má i příjemnější vzpomínky. „Můj muž mi vždycky přinesl kytičku, bonboniéru nebo nějaký dárek," potvrdila a připomněla ještě, že v současné době si MDŽ ve škole nepřipomínají a slaví především Den učitelů. „To nám kytičky rozdávají děti," doplnila.

Ani doma u Janoušků si Mezinárodní den žen nyní už nepřipomínají a Janě to prý příliš neschází. Právě proto by připomenutí tohoto svátku mělo zůstat jen na těch, kteří si ho chtějí užít a nemělo by přerůstat do někdejších organizovaných oslav.

„Pokud si některý z mužů vzpomene, je to od něj milé, ale jinak bych to nechala na každém zvlášť. Jinak takový svátek dostává úplně jinou dimenzi, a to není dobře. Právě organizování nesplnilo to, co mělo a oslavy byly podle mého příliš násilné. Spontánnost je vždycky lepší. U nás doma si nyní připomeneme například Valentýna, i když to není náš svátek. Vždycky si dáme nějakou pozornost," potvrdila Jana Janoušková.

Jana Janoušková.

S partou jsme nakoupili květiny, občerstvení a připravili oslavy. To už je bohužel minulost
Benešov – Příznivcem tradic a udržování tradice Mezinárodního dne žen je například Jindřich Slunečko, pedagog z benešovské ZŠ Jiráskova.

„MDŽ držím, protože ho stále vnímám jako jakési ocenění žen, který patří k jaru," přiznal učitel s tím, že své blízké ženy, manželku a maminku, proto obdaruje květinou.

Mezinárodní den žen patří podle Slunečka k našemu prostředí více než například Valentýn i když chápe, že za bývalého režimu byl právě Mezinárodní den žen zneužitý ideologií.

„MDŽ vnímám i jako syn muzikanta. Tátu jsem vlastně kvůli svátku od prvního do dvacátého března moc neviděl, protože někde hrál," uvedl.

Jeho vzpomínky na MDŽ jsou také dokresleny veselými muži, které jako dorostenec potkával v době oslav v ulicích města. „Slavili vlastně všichni, muži se k tomu samozřejmě připojili a to bylo dobré," zasmál se.

Na současném pracovišti Jindřicha Slunečka, kde působí sedm kantorů a čtyřicet pedagožek se oslavy MDŽ nedrží.

„Mimo školu jsme mívali partu, která se na Mezinárodní den žen vždy pečlivě připravovala. S klukama jsme nakoupili květiny a občerstvení a pak jsme to všichni společně s ženami oslavili. To už je bohužel minulost. Už nám to ulétlo z ruky," zalitoval u dětí oblíbený pedagog Jindřich Slunečko.

Jindřich Slunečko.