„V Týnci jsem již vystupoval v září roku 2016 s pořadem Čas Waldu neodnes’. Tehdy v místní knihovně to bylo velice příjemné podvečerní posezení. Diváků nebyly zrovna zástupy, ale o to byli nadšenější a velice aktivně se zúčastňovali programu. Jinak k tomuto regionu mám blízký vztah. Jednak jsem v Týnci absolvoval před 48 lety své první vodácké závody a několik vandrů a dále zde bydlí má mírně vzdálená teta s rodinou. Pracovala v Krhanicích na nádraží a pak v Týnci založila rodinu,“ zavzpomínal Martin Benda.

Ilustrační foto
Rozhodčím chutná v Dolních Kralovicích



Muzikant má na svém repertoáru pro veřejné produkce písně zhruba 30 zpěváků, ale jen jedné zpěvačky. „Asi by bylo potrhlé, aby fousatý macatý chlap zpíval třeba: „Moje střevíčky jsou jako ze zlata, když je mám, připadám si hrozně bohatá…“ anebo „Jdu takhle ulicí, za mnou dva mladíci náhodou.,“ směje se Martin Benda, který vystupuje po celých Čechách se dvěma komponovanými pořady a třetí pozvolna připravuje.

A podle jakých kritérií si písničky vybírá? „V první řadě se mi musí líbit, jinak bych s ní nevydržel. Myslím, že písnička by měla být o něčem, s čím souhlasím a mám chuť to sdělit i posluchačům. Další díl kvality přináší přítomnost hudebního nápadu, fóru… A co se týká interpretace? Protože má představení jsou hlavně o zpěvu a na kytaru se pouze doprovázím, nemají v repertoáru místo tzv. skladby s řevem a hráčskou ekvilibristikou,“ vysvětlil zpěvák. Ten má za sebou i pokusy o vlastní texty na známé melodie, ale všechny už, podle jeho slov, asi 40 let odpočívají v šupleti. A další tvůrčí puzení ho už v této oblasti nepostihlo.

Martin Benda přijede do Týnce s pořadem nazvaným Songy 60. let, který má připomenout vývoj české produkce v oblasti zábavné hudby v období jejího největšího rozvoje. Obsah dokumentuje asi dvaceti písničkami a navíc desítkami ukázek.

Žáci první třídy ze ZŠ Zdislavice s třídní učitelkou Dagmar Vodolánovou.
NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme školáky ze ZŠ Zdislavice a Trhový Štěpánov