Jen do poloviny dubna mohou vlastníci domů na Žižkově, Palackého a Husově náměstí požádat o příspěvek na opravu průčelí domů na odboru hospodářství MěÚ Vlašim. Městský rozpočet počítá na tyto rekonstrukce s uvolněním půl milionu korun, přičemž výši příspěvku na fasádu, okna, dveře, vrata a ostatní prvky, které mají vliv na vzhled domu činí maximálně 50 tisíc korun na jeden objekt. Město tak chce podpořit vlastníky nemovitostí při plánované rekonstrukci historického centra Vlašimi, na kterou se mu podařilo získat peníze z fondů EU.
„Došlé žádosti zhodnotí komise městské rady, která rozhodne o konečné výši příspěvků. Přidělování příspěvků se řídí pravidly, které jsme zveřejnili ve Zpravodaji, na úřední desce a webových stránkách města,“ informoval starosta Vlašimi Luděk Jeništa s tím, že komise u žádostí posoudí, zda navrhované řešení úprav domů je v souladu s dokumentací k danému domu.
Podpůrné opatření, které má napomoci zlepšení vzhledu historické části města se týká zhruba sedmi desítek nemovitostí a příspěvek majitel nebo spolumajitel domu obdrží až po doložení provedení úpravy hlavního průčelí a účelně vynaložených nákladů na úpravu průčelí. Ty musí stavebník dodat nejpozději do konce listopadu letošního roku.
„Po přijetí dokladů se uskuteční hodnocení provedené úpravy na místě. O zjištěném stavu úprav na místě a o tom, zda úpravy odpovídají dokumentaci, se sepíše zápis a pořídí fotografie, pokud by dodaná fotografie nebyla dostačující,“ doplnil Luděk Jeništa. Peníze na opravy průčelí domů by měli majitelé vybraných nemovitostí dostat ještě do konce letošního roku.

KAREL CHLUMEC