Už nyní si můžete přečíst rozhovor Benešovského deníku s lídrem kapely, Štěpánem Kojanem.

Jak na vás působí zvěsti o prasečí chřipce?

Tak tuhle otázku jsem nečekal. Abych řekl pravdu, jde to nějak kolem mne a moc mě to nezajímá. Jiná věc by ovšem byla, kdyby se tato nemoc dotkla mých známých. Jediný co dělám, tak se snažím do sebe dostat vitamíny, piju čaj s medem a tak. Když už cítím, že na mne něco leze, jdu do vany a potom ležím. Hraju často, ale čas na vyležení si najdu. K doktorovi chodím pouze ve vážnějších případech, takže rovnou do nemocnice.

Nebojíte se jí. Na vaše koncerty ale chodí spousta lidí a určitě i ti, co ji mají?

Takhle přece nemůžu přemýšlet. To bych za chvíli nemohl ani na ulici. Když už mě takové myšlenky napadnou, tak si říkám, hlavně ať jsou zdravé děti, klidně to na sebe vezmu. Tohle říkala máma.

Chystáte na Vánoční koncert nějakou ryzí novinku?

Náš koncert bude probíhat v klidu s akustickou vložkou. Dělat velké experimenty by se taky nemuselo vyplatit. Vánoce jsou přece svátky klidu a pohody. To však neznamená, že by měl být koncert horší, pravě naopak.

Prý jako cena pro soutěžící bude kytara s podpisy muzikantů z Keksu. Bude to nový nástroj, nebo už jetý, který nepotřebujete?
Nový nástroj to bude, od partnera koncertu a podpisy přidáme na místě.

Vítěz prý bude muset ještě zahrát na kytaru nějakou písničku Keksu. Když nezahraje, vytrhnete mu nástroj z ruky a shodíte ho z pódia?
Ano, je to tak. Pokud bude chtít kytaru, musí zahrát a zazpívat něco od nás. Jednou jsme již takovou soutěž dělali, tak to snad taky v pohodě vyjde. Jinak určitě nikoho shazovat s pódia nebudeme, to se dělalo na vesnických zábavách.

Teď otázka na tělo. V Benešově se ví, že jste skvělý muzikant, ale také to, že máte problém s alkoholem. Jak na tento to nahlížíte vy? Je to problém i pro vás, nebo jen pro vaše okolí?

Už jsem se lekl, že zůstane jenom u chvály. Abych uvedl vše na správnou míru, tak žádný problém nemám. Pravdou je, že jsem lítal po nemocnicích z hlasem, ale ne s hlavou. Doktor mi řekl na tvrdo, ať nepiju a nekouřím. Druhý den jsem s tím seknul a zpívám. To je vše.

No a teď veseleji. Hrál Keks už také na MTv?

Smutně koukám, nehráli.

Proč myslíte?

Není ještě všem dnům konec. Možná budeme. Ale na pílu se nemá tlačit.

Zkoušeli jste proniknout na zahraniční trh, myslím třeba do Polska, Rakouska či Německa?

Byli jsme hrát v Jugoslávii, než tam vypukla válka, jen tak tak jsme ujeli. V Itálii nám zase nepřijela aparatura tak jsme se koupali. Tak vypadají naše zahraniční turné. Mluvilo se o Německu. Nějaký fest, ale tohle já díky bohu na starosti nemám.

Co byste popřál čtenářům Benešovského deníku?

Aby byli zdraví, šťastní, stále rádi četli Benešovský deník a poslouchali Keks.

KDO JE ŠTĚPÁN KOJAN

Benešovský multiinstrumentalista se narodil v roce 1958 v Českých Budějovicích. Prvním nástrojem, na který se učil hrát, byla v osmi letech tahací harmonika. Na konzervatoři však vystudoval hru na trubku. Kvůli zdravotním potížím se zuby ale hru na tento žesťový nástroj dále nerozvíjel. Na kytaru se naučil sám. Hrál v kapelách Báze, Belatrix a nyní Keks. Píše hudbu, skládá texty. Na kontě jich má více než 400.