Za šestnáct let svého působení se Mateřské centrum Motýlek  sídlící v Domu s pečovatelskou službou v Okružní ulici stalo tradičním místem pro setkávání maminek na rodičovské dovolené a jejich dětí. Pestrost programu, který zahrnuje jak vnitřní, tak i venkovní aktivity, oslovuje často celé rodiny, takže i tatínkové, babičky a dědečkové si najdou cestu.

Mateřské centrum už má za sebou šestnáct let působení

„I nadále chceme poskytovat prostor pro volnočasové a vzdělávací aktivity pro rodiny s dětmi, zejména pro maminky na rodičovské dovolené a jejich děti do tří let, ale i starší děti," vysvětlila Kateřina Pikousová, organizační koordinátorka a předsedkyně představenstva MC Motýlek.

Členky mateřského centra se každý rok připojují pro zlepšení životního prostředí k akci Čistá řeka Sázava,  pro týnecké rodiny pořádají jarní a podzimní bazárek dětského oblečení a potřeb.

Letos se v mateřském centru odehrála proměna interiéru

„Získali jsme dotaci ze středočeského humanitárního fondu v rámci tematického zadání: Sociální oblast. Jsme velice rádi, že jsme díky tomu mohli zrekonstruovat naše prostory," pochlubila se Kateřina Pikousová. Členky mateřského centra a jejich pomocníci se pustili do práce. Předělali vnitřní dispozice, vymalovali  a nakoupili nový nábytek.

Činnosti má MC Motýlek naplánovanou už nyní do konce dubna příštího roku. „V lednu chystáme přednášku o pohodovém začátku mateřství, maškarní bál, zimní olympiádu, kurz háčkování," nastínila koordinátorka.

V únoru pozvou veřejnost na pyžamovou párty, přednášku o mytí vlasů bez šampónu, na Valentýnské tvoření i hrátky nebo na povídání o hormonu lásky.

Centrum každý rok organizuje výlet benešovským EKOvláčkem za medvědem, Pohádkový les, Večerní putování za světýlky, Svatomartinský průvod, Vánoce v lese, Pohádkový maškarní karneval, Velikonoční tvoření, Oslavu dne matek a dne rodiny, Dětskou miniolympiáda, Šátkování, Podzimní tvořivé dílny, Vánoční tvořivé odpoledne pro rodiče a děti, Mikulášskou besídku, Vánoční setkání a přednášky o aromaterapii či  První pomoci u dětí i dospělých.

S moderováním svatomartinského programu pomáhali Marek Svoboda z Týnce nad Sázavou a Markéta Vyskočilová z Benešova.

„Lampiónový průvod v Týnci moderuji počtvrté či popáté. Tady mám jen improvizované ozvučení, v zahradě kulturního centra je už aparatura klasická," vysvětlil Marek Svoboda a před příjezdem postavy sv. Martina  přicházející rodiče upozornil, jaký bude mít průvod průběh a na co i v zahradě společenského centra, kde je rozestavěné hřiště,  mají dát pozor.

Markéta Vyskočilová, žákyně benešovské Základní školy Na Karlově, se průvodu   jako spolumoderátorka účastnila poprvé.

„Předtím jsem zkoušela moderovat v Týnci v létě divadelní festival na hradě. Scénář jsem dostala a potom si ho ještě trochu upravila. Lidí se nebojím, ale toho, co tam budu říkat," přiznala Markéta Vyskočilová. „Ve škole, když se spletu, tak dělám hrozná gesta, chytám se za hlavu. Tak doufám, že se mi to nestane," dodala.