Na rozdíl od původních švédských i císařských vojsk členové spolku ve Voticích neplenili, nerabovali, neznásilňovali, ale  „pouze" verbovali nováčky.

„Sháníme ve Voticích, kterých se také události v roce 1645 bezprostředně dotýkaly,  rekruty pro oslavy v příštím roce. Aby pak někdo neřekl, že se chtěl také zúčastnit," vysvětlil  Michal Bielik z občanského sdružení Císařský regiment, které na náměstí nastínilo, jak tehdy místní obyvatelé žili, stravovali se, oblékali a vojáci bojovali.

„Tady jsme prezentovali jen malé ukázky. Nechceme vystřílet všechnu munici. Tu si šetříme na příští rok," upřesnil Michal Bielik, jehož civilní profese je stavařství.

Spolu s majitelem mladovožické stavební firmy se do role císařských vojáků  situovali elektrotechnik, student, kovář, technik i učitelka.

Pomohou maršovickému psímu útulku

Členové spolku připomínající historické vojenské události se v nejbližší době ve  volnu budou věnovat  zcela prozaičtější činnosti.

„Dozvěděli jsme se, že útulek má problémy s nedostatečnými venkovními  kotci a výběhy, tak do Maršovic  asi dvakrát vyrazíme a postavíme jim nové výběhy," uvedl voják Císařského regimentu z Mladé Vožice, k níž v roce 1645 také dorazila švédská vojska pod velením generála Lennarta Törstennsona.