„Pokud budou rodiče žádat pro dítě ze sociálně znevýhodněného prostředí odklad nástupu školní docházky,  nabídneme jim přípravnou třídu, kterou bychom pro ně rády od září otevřeli," vysvětlila ředitelka ZŠ Dukelská Hana Procházková.

Budoucí školáci od září do června příštího roku absolvují předškolní výchovný program, jenž je běžný v mateřských školách.

„Ne všechny děti, které nudou mít po zápisu příští týden ve středu 29. a ve čtvrtek 30. ledna odklad, budou moci být do této třídy zařazené," upřesnila Hana Procházková.

V mikroskupině  přípravné třídy bude  7 až 15 dětí. Dopolední program se bude odehrávat od 8 do 11.40, ale ne jako při vyučování od zvonění do zvonění,  nýbrž v kratších nebo delších blocích.

Děti nebudou klasifikované

„V přípravné třídě se  prolínají činnosti pro vytváření kulturně sociálních a hygienických návyků i rozumové  výchovy, jež zahrnuje  jazykovou, komunikativní průpravu včetně rozvíjená matematických představ. Vycházíme z programu předškolní výchovy, v němž je zařazený pro malé dítě  důležitý  rozvoj poznání," specifikovala ředitelka benešovské ZŠ Dukelská. Předškolákům také přípravka umožní hudební, výtvarnou, pracovní a tělesnou výchovu.

„Děti nebudou klasifikované, ale na závěr obdrží pochvalný list, který bude dokladem o absolvování přípravné třídy," doplnila pedagožka.

Předškoláci z přípravky po dopoledním programu v herně  v prostoru u hlavního vchodu se po obědě  přemístí do školní družiny s dalším výchovným programem. Také se budou moci účastnit pro ně vhodných celoškolních akcí.

Základní škola chtěla přípravnou třídu otevřít už v předchozích letech, ale neměla přihlášený dostatečný počet dětí s doporučujícím závěrem pedagogicko psychologické  poradny.  Přípravku povede pedagogický pracovník.

Škola má kapacitu i pro čtvrtou paralelní 1. třídu

ZŠ Dukelská připravuje zápis zábavnou formou, při níž děti ve třídách plní úkoly a pokračují do tělocvičny, kde absolvují pohybově vědomostní hry. Na závěr si odnesou odměnu, která zůstává překvapením.

Škola v září otevře  tři 1. třídy a má kapacitu i personální zajištění pro čtvrtou paralelní třídu prvňáčků.