Ačkoliv by to každý nečekal, oběti krádeží, násilné trestné činnosti nebo i jiné újmy, pochází ze všech sociálních vrstev. Dvě třetiny z nich jsou ženy, nejvíce ve věku od 19 do 50 let. O pomoc i cenou radu mohou požádat pracovníky Probační a mediační služby. Ta od února spustila v Benešově specializovanou poradnu. Benešov se tak přidal na stále se zvětšující seznam měst, kde poradna působí.

„Dveře u nás jsou otevřené, snažíme se maximálně vyjít vstříc a pomoci," uvedla Martina Gabrielová, jedna z poradkyň pro oběti. „Uplatňujeme diskrétní a individuální přístup, naše služby poskytujeme zcela zadarmo. Vzhledem k tomu, že jsme státní organizace, disponujeme kontakty na spolupracující organizace a orgány činné v trestním řízení, jsou naše možnosti pomoci poměrně široké," objasnila.

Probační a mediační služba podává klientům základní informace, jakým způsobem vymáhat škodu. Je to právě právní poradenství, které potřebuje více než polovina obětí trestných činů. Celá třetina pak i psychosociální podporu. Více než polovina klientů Probační a mediační služby utrpěla škodu při majetkové a násilné trestné činnosti, pětina pak požádala o pomoc při vymáhání výživného.

Řeší potřeby oběti

„Každý člověk prožívá tytéž životní situace jinak. Nelze tak jednoznačně říci, jakou potřebu bude mít například člověk, který byl okradený," podotkl Tomáš Kellner, regionální koordinátor poraden Mediační a probační služby. Podle něj záleží na psychické kondici jedince a na mnoha dalších faktorech. „Mnohdy bagatelní trestný čin může mít na život člověka dalekosáhlé negativní dopady. V rámci projektu máme proto nasmlouvané psychoterapeuty, kteří poskytují své služby zdarma," doplnil Tomáš Kellner.

Benešovská poradna se nachází v Poštovní ulici naproti Domu dětí a mládeže. V provozu je v pondělí odpoledne a ve středu dopoledne.  „Máme možnost poskytnout podporu všem osobám, které se cítí být obětí trestného činu. Bez ohledu na fázi trestního řízení a bez ohledu na to, zda se vůbec trestný čin stal. Díváme se na jednotlivé případy z hlediska aktuální potřeby oběti, primárně neřešíme samotný čin, který se odehrál," ujistil Tomáš Kellner.