Kulturní akce pro ty nejmenší je již tradicí, kterou po tehdejším dohlížecím výboru Jednoty převzal Sbor dobrovolných hasičů Jablonná nad Vltavou a pokračuje v těchto šlépějích. Celé sobotní odpoledne při disko hudbě tančily masky od těch nejmenších až po školní mládež.

„Je to opravdu krásné dívat se na tu naši drobotinu," svěřila se Eva Vovsíková, jednatelka sboru.

Odpoledne zpestřily různé hry a soutěže. Hřebem byla tombola v podobě dortů, které mají v Jablonné nad Vltavou také již tradici. Samozřejmě nebyly tam jenom dorty, ale tombolu pořadatelé doplnili i jinými cenami.

Rozzářené oči dětí, které si jdou pro vyhrávající cenu je odměnou těm, kteří se okolo takové akce točí. Vyhrávají snad všichni, děti i dospělí.

„Na toto dětské maškarní odpoledne do Jablonné se sjíždí děti s rodiči ze široké okolí a samozřejmě i ti, kteří před lety byli dětmi a nyní přišli se svými ratolestmi. V letošním roce byla účast slabší z důvodu nemocí dětí," uvedla jednatelka. „Zamyslím-li se, je to již třetí, čtvrtá generace, která má v paměti tento dětský karneval a rádi se vždy za rok všichni vrací," řekla jednatelka.

Výročí slaví i pečení dortů

Letos rovněž uplynulo šedesát let od okamžiku, kdy babičky a maminky prvně začaly péct dorty pro děti na jejich maškarní plesy.

„První iniciátorkou pečení byla Pavla Dvořáčková z Koníčku, která byla předsedkyní dohlížecího výboru Jednoty. Peklo se po domácnostech. Nejvíce u Vovsíků a u Medalů, později v domově důchodců v Jablonné. To bylo nejsnadnější. V kuchyni byly velké trouby a robot. Takových sto dortů někdy i více se napeklo a nazdobilo v jednom dnu a hned se to přeneslo do sousedícího kulturního domu. Po zániku domova důchodců se dorty pečou v kuchyni bývalé školy. Pečení se věnují jedny a ty samé dobrovolnice převážně důchodkyně," zavzpomínala Alena Bronová, kronikářka osady Jablonná a členka SDH Jablonné nad Vltavou.

Pamětnice si však klade otázku, jak dlouho se tato tradice ještě udrží. Zda se najdou do budoucna mladší pokračovatelé a také vhodné prostory pro společné pečení.

„Vynaložené úsilí stojí za to, vidět rozzářená dětská očička nad vyhraným dortíkem v tombole. To je největší odměna pro jablonské ženy, které se tvorbě dortů věnují," doplnila kronikářka.

Letošní maškarní ples byl ukončený potleskem pro jablonské hasiče

„Poděkování patří sponzorům a všem občanům, kteří na tuto akci přispěli ať již finančně nebo materiálně, a podpořili SDH v této dlouho trvající tradici. Věřím, že organizátoři i v příštím roce budou pokračovat v tradici v Jablonné a 61. dětský karneval uspořádají," poznamenala Eva Vovsíková.

Důchodce byl tenkrát převlečený za kovboje

Dalším pamětníkem, který přišel na jubilejní šedesátý maškarní bál se svým vnukem, byl Václav Beran.

Kolik Vám tehdy bylo? Když byl první karneval před šedesáti lety, bylo mi osm let. Tenkrát jsem byl za kovboje.

Jak to tenkrát vypadalo? Vzpomínám, jak v kulturním domě, kde se karneval pořádal, byla veliká kamna. V těch se muselo topit. Někdy již den předem, aby se sál vytopil. Sál byl vždy vyzdobený zelenými girlandami.

Muzika se pouštěla z desek, nebo jste zpívali? Pokaždé hrála živá hudba a hrálo se až do pozdních, někdy i ranních hodin. Ale to už bylo pro dospělé.

Deset fotografií z karnevalu naleznete v pondělním Benešovském deníku.