Letošní ročník Miss hasička je v mnohém jiný, než předchozí. V čem se liší od roku 2013?

Toho je mnoho. Vezmu to od začátku. Máme své vlastní logo soutěže, facebookové stránky, finalistky mají trička s vyšitým logem soutěže. Byly focené profesionální fotografkou v ateliéru, kde se ocitly na chvíli v kůži opravdových modelek.

Máme sedm finalistek místo obvyklých šesti. Na finále každá předvede dvoje nádherné šaty. Jedny splývavého střihu na promenádu a na vyhlášení výsledků se převléknou do krásné luxusní róby. Každá finalistka má k ruce osobní garderobiérku a jako každý rok jsme obměnily choreografie jednotlivých disciplín.

Myslím si, že letos je na mnohem vyšší úrovni. Rok od roku se s Ivou Zradičkovou (Šímovou) snažíme být lepší a lepší, něčím diváky překvapit. Finalistkám se snažíme zprostředkovat více zážitků, předat jim co nejvíce zkušeností.

Co Vám jako výkonné ředitelce soutěže dalo nejvíce zabrat?

To se nedá jednoznačně říci. Celá organizace naší soutěže krásy je velmi především časově náročná.

Povedlo se připravit vše, jak jste si představovala?

K Vaší otázce mě napadají dvě přísloví. To první zní: ,,Vždy je co zlepšovat." A druhé: ,,Nechval dne před večerem." Nám ten večer ještě nenastal, až v sobotu se ukáže zda všechny ty přípravy, probděné noci organizátorek nad přípravami a puchýře finalistek z lodiček stály za to.

Přiznám se, že jsem hrozná perfekcionalistka, když se do něčeho pustím, dávám do toho všechno a hned tak s něčím spokojená nejsem.

Na to nejvíce asi doplácely finalistky při nedělní generálce, když se jim něco nepovedlo, řekla jsem jim to a snažila se poradit jim, jak to vylepšit. Za ty měsíce už se známe a jsou na to ode mě zvyklé, neberou to jako sekýrování. Vědí, že to s nimi myslím dobře.

Chci, aby na finále vypadaly co nejlépe a byly na vše připravené. Podle mého názoru platí přísloví ,,Těžko na cvičišti, lehko na bojišti." Při nácvicích si holky pořádně mákly a já věřím, že to přinese své ovoce a finále už pro ně bude pomyslnou třešničkou na dortu a užijí si ho.

Účastnila jste se prvního ročníku v roce 2011 i soutěže Miss hasička Evropy. Čeho by se měly sobotní finalistky vyvarovat?

Těch rad, jež jsme se snažily finalistkám vtisknout do paměti je mnoho. V předvečer finále se vyvarovat alkoholu, vše si večer pečlivě připravit, aby ráno neměly spěch a zbytečné nervy, že něco zapomenou, jít včas spát, aby se vyspaly do krásy a především měly dost sil a energie na celý den.

Na Konopišti máme sraz už v 8 hodin ráno a vyhlášení výsledků bude až mezi 18. a 19. hodinou, čeká je tedy velmi náročný den. V momentě, kdy vstoupí na pódium, mělo by jim naskočit – úsměv, rovná záda, ramena dolů, hlavu rovně, dívat se na diváky, nikoliv, kde co lítá a už vůbec ne do země a podobně.

Kromě rad tohoto typu jsme jim na závěr řekly, hlavně ať jsou přirozené, samy sebou, nemají nervíky, protože ten den by si měly především užít a v dobrém na něj vzpomínat.

Máte mezi nimi nějakou favoritku?

Nemám. Od castingu, který se konal v polovině března, jsme s finalistkami byly každý víkend kromě toho prvomájového, kdy jsme jim daly volno. Všechny je mám ráda a beru je tak trochu jako svoje ,,dětičky" a správná máma by neměla dělat rozdíly, mít jedno dítě raději než druhé.

Každé bych vítězství přála z jiného důvodu, každá je něčím zajímavá a zasloužila by si to pro něco jiného. Mohla bych tu ke každé jmenovat čím je výjimečná, ale nechci ovlivňovat porotu svými subjektivními názory. Jako skupiny si jich vážím za to, že každá jedna udělala kus práce, žádná to nevzdala, snažily se a naslouchaly našim radám.

Byla byste pro rozšířit příště soutěž o kategorii hasiček – mamin nebo babiček s dětmi?

Dobrý nápad, ale to bychom si v rámci programu celého Hasičského dne na Konopišti nemohli dovolit. Ten program je tak pestrý a nabitý, že tato kategorie by se tam už prostě nevešla.