Vstup na pódium před televizními kamerami a tisícovkou diváků v pražském TOP hotelu předcházela téměř půlroční příprava.

„Na celé soutěži bylo asi nejnáročnější čtyřdenním soustředění v TEP faktoru. Od rána do večera jsme zkoušely, s lektorem rétoriky se učily správně mluvit, absolvovaly silové disciplíny a natáčení videoklipu. Komplexně to bylo nejsložitější," objasnila Iveta Nácovská.

Před galavečerem na dívky čekal závěrečný nácvik

„Byly jsme v TOP hotelu už od čtvrtka. V péči kadeřníků, vizážistů, oděvních návrhářek. V pátek a v sobotu jsme jely naplno. Zkoušely nástupy, choreografii. Tam už chyby nemohly být. V sobotu odpoledne před galavečerem byla ještě generálka," popsala hasička poslední okamžiky před finále soutěže, která měla i mužskou kategorii.

Pohyb na jevišti a třech přehlídkových molech do hlediště měly dívky striktně určený. Například při promenádě v plavkách vycházely na prostřední nejdelší a pak ještě na obě postranní.

„Míjení s holkami vyšlo hezky, že jsme si nepřekážely. Pěkně se chodilo. Dovolili nám něco malého do choreografie přidat, ale to už si nikdo netroufl. Všichni byli tak nervózní, že byli rádi, že udělali, co měli," přiznala finalistka.

Na molu se hasičky předvedly, kromě plavek, také ve společenských šatech

 „Ty jsme měly od návrhářky Sandry Markové, kolekci navrhovala přímo pro hasičský galavečer. Přidělila nám takové, o nichž si myslela, že mu budou slušet. Stejné to bylo s plavkami, žádné vybírání být nemohlo," vysvětlila Iveta Nácovská.

Nejnáročnější pro dívky byl celodenní pohyb na podpatcích. „To jsme si pak nohy léčily všechny," přiznala hasička.

I v zákulisí bylo finále náročné

Program navazoval hned na sebe, takže například na převlékání z plavek do večerních šatů měly dívky jen deset minut.

„To bylo docela náročné, ale sranda tam samozřejmě také byla, i když atmosféra byla trošku napjatá. Každý chtěl uspět, nějak se umístit. K tomu vystoupení před zcela zaplněným sálem, televizní natáčení. Takže i nervozita," přiznala soutěžící, která měla, tak jako i ostatní finalistky, vítr z moderátora Libora Boučka. Rozhovor s ním nebyl dopředu nacvičený, uskutečnil se načisto.

„Rozhovoru jsme se hodně bály, protože Libor Bouček nám při generálce v zákulisí dal co proto, vůbec nás nešetřil, rozebral nás a on si to užíval. Ale nakonec to dopadlo dobře," konstatovala studentka třetího ročníku univerzity Jana Ámose Komenského v Praze, obor právo v podnikání.

Hasičky ani neměly čas pozorovat ostatní vystoupení

„Jenom chviličku jsme měly na sledování předtočených klipů z TEP faktoru, tak doufám, že se kouknu v neděli 22. listopadu na ČT 1 od 15 hodin," objasnila dívka z mezihoří, která si za účast přivezla větší pohár, který jí velmi potěšil, drobnou elektroniku a vstupenku do TEP faktoru. „Na místo činu, na další mordování," zasmála se finalistka Miss hasička ČeskoSlovensko 2015, která hned po galavečeru absolvovala v Praze posezení a hned druhý den s rodinou oslavu v Mezihoří.

Iveta Nácovská měla už trochu náskok, protože před dvěma roky absolvovala na Konopišti soutěž Miss hasička Středočeského kraje 2013, z níž ji odvezla plaketu i šerpu Miss čtenářů Deníků a titul druhé Vicemiss.

 „Chtěla bych poděkovat všem, kteří jí mě povzbuzovali. Protože půl roku si se mnou užila jak rodina, tak kamarádi. Opravdu to nebylo jednoduché, tréninky v posilovně, samotná příprava. Všichni mě moc podporovali, tak jim všem chci poděkovat, že to se mnou vydrželi," uvedla finalistka.