Hvězdárna se otevře lidem
Vlašim - Noční oblohu budou zájemci sledovat pouhým okem či dalekohledy ve vlašimské hvězdárně při akci s názvem Astronomické pozorování. Pozorování se koná každý pátek od 21 hodin. Při jasném počasí tak mohou návštěvníci vidět různá vesmírná tělesa jako souhvězdí, Měsíc, mezinárodní stanice ISS i další. Členové Vlašimské astronomické společnosti poté pomocí prezentace či promítání vysvětlí zájemcům aktuální astronomické jevy. V případě zájmu si mohou nadšenci prohlédnout i dalekohled hvězdárny.

Zahrají pod širým nebem
Zvěstov – Zvěstov Open Air začne v pátek od 20 hodin. Kapely Baba Jaga a Sakramejdlo se svými hosty zahrají v rámci jednodenní akce pod širým nebem na prostranství u obecního domu ve Zvěstově. Příchozí se mohou těšit také na připravené bohaté občerstvení.

Pohádku zhlédnou děti opět v týneckém podhradí
Týnec nad Sázavou – Dětské divadelní představení Zlatovláska v podání Jana Bílka začne již v sobotu od 17 hodin. Hra se koná ve venkovním areálu hradu Týnec, při nepříznivém počasí však uvnitř galerie. Pohádky v týneckém podhradí si děti mohou užívat celé prázdniny. 

Zámek v Třebešicích u Divišova se stále proměňuje. Nedávný havarijní stav celého areálu není již v tuto chvíli vůbec znát.
Třebešický zámek rozkvétá, obnova pokračuje

Martin Kraus se svou kapelou přijede do Vlašimi
Vlašim – Kapela Krausberry zahraje v baru Na Koupáku ve Vlašimi v sobotu od 19 hodin. Krausberry je blues-rocková a hard rocková skupina z pražské Hanspaulky založená zpěvákem Martinem Krausem v roce 1984 poté, co opustil skupinu Bluesberry.

Rock bude znít celý den, zahraje i Vladimír Mišík
Líšno – Rockové odpoledne se bude konat v Líšně u vagónu v sobotu od 13 hodin. V rámci programu zahraje i Vladimír Mišík s kapelou ETC, přijedou také kapely Rozjetý Veverky, Ruce-Nohy, Zelenina, Rotor, Ultima, Knot, Noc a ATD. Akce skončí hodinu po půlnoci. Pro návštěvníky bude připravené občerstvení. 

Výstava připomíná vládu velké české panovnice
Vlašim – Výstava s názvem Za vlády Marie Terezie je k vidění v Muzeu Podblanicka ve Vlašimi. Výstava vznikla při příležitosti 300. výročí od narození panovnice a přibližuje život v Podblanicku v letech 1740 až 1780. Připomíná vojska, která v kraji často pobývala, ale i místní rody. Pohled do doby Marie Terezie návštěvníkům nabízí sochy i obrazy. 

Před pohádkou mohou do ZOO
Vlašim – Tradiční festival divadelních představení pro děti s názvem Vlašimské pohádkové léto se posunul už do své druhé poloviny. Dalším představením v zámeckém parku bude v sobotu v 18.30 hodin inscenace podle ruské pohádky Treperenda v podání Divadla Studna. Při nepříznivém počasí se diváci přesunou do blízkého Kulturního domu Blaník. Od 17.30 hodin bude před představením zdarma přístupná také paraZOO ve Vlašimi.

Vodní dům v Hulicích je nejen architektonicky zajímavá stavba, ale i atraktivní místo pro výlety.
Vodní dům se uchází o cenu za architekturu

Náměstí se bude otřásat smíchy
Benešov – Celovečerní film Líbáš jako Bůh promítnou na Masarykově náměstív Benešově už tuto neděli. Česká komedie režírovaná Marií Poledňákovou pojednává o lásce každodenního života. A také o tom, že touha po lásce je stálá a nekonečná. Romantický snímek si budou návštěvníci moci vychutnat již od 20 hodin. V rámci projekce se mohou také těšit na známé české herce a herečky jako je Eva Holubová, Jiří Bartoška, Martha Issová nebo Oldřich Kaiser.

Týnecká galerie ukazuje různé druhy umění
Týnec nad Sázavou – Výstava plná zajímavých výtvorů s příjemným názvem Láska je radost srdce je přístupná až do 30. září v Týnci nad Sázavou. Na výstavě si mohou příchozí prohlédnout spoustu umění, například obrazy, kresby a básně od ilustrátora a textaře Honzy Volfa. Výstava je v prostorech hradu Týnce nad Sázavou, konkrétně v galerii hradního muzea.

AUTOŘI: Anna Marie Jabčanková, Lucie Sedláková