„Jsem moc rád, že sem chodí tolik lidí. Byl bych šťastný, kdyby nám lidé svými příspěvky také pomohli zachránit tohle pozoruhodné místo a přivítal bych mezi námi také nové členy,“ pochvaloval si a současně vyzval Václav Potůček. Ten se o záchranu kdysi zpustošeného kostela spolu se stejně smýšlejícími lidmi stará už desítky let a investuje do něj svou energii, čas i peníze.

Do nevelkého kostela se pokaždé, a bylo tomu tak i tentokrát, doslova „našlapou“ stovky lidí. Podle Václava Potůčka jich i tentokrát bylo přes tři sta. 

Dvacáté Staročeské Vánoce začaly v kostele sv. Jakuba a Filipa hodinu před polednem a poslední návštěvníci místa se domů vraceli až kolem druhé. Předtím si lidé stihli zazpívat zpaměti nebo z rozdaných zpěvníků klasické vánoční koledy. Hudbou je při tom doprovodilo malé příležitostné těleso muzikantů sestavené dudákem Ctiradem Sedláčkem. Ten se také, místo benešovského faráře Marcela Timka, který měl během posledního adventu jiné pracovní povinnosti, ujal slova a čtení příběhu z dávných časů o fenoménu Ježíše a Vánoc. 

Na závěr členové obřího chrámového sboru ochutnali domácí cukroví, štrúdl, koláčky a chlebíčky, připálili si betlémské světlo a obdrželi od organizátorů, jako dar pro štěstí, snítku jmelí. 

Koncert ve Vysokém Újezdu se konal v sobotu 23. prosince.
OBRAZEM: Vánoční koncert ve Vysokém Újezdu
Ilustrační fotografie.
Přečtěte si přání čtenářů Deníku. Splní se?