„Kvůli novému formátu filmů jsme měli na výběr kino zrušit nebo do zařízení investovat," uvedl ve zpravodaji města vlašimský místostarosta Karel Kroupa.

„Cena značkové obrazové a zvukové technologie spadla už na částku dva miliony včetně daně a firmy jsou ochotny jít i na rozdělení platby do dvou splátek," lobboval pro zachování kina před časem na zastupitelstvu provozovatel kina Ladislav Jenšík a vysvětlil, že dodavatelé cenovou politikou vycházejí vstříc právě takovým malým městům jako je Vlašim.

Jednu chvíli to totiž vypadalo, že kino ve Vlašimi po dlouhých desetiletích skončí. Zastupitelé naštěstí zvolili druhou možnost a odsouhlasili pro letošek půldruhamilionovou investici do digitalizace kina. Pomohl také schválení žádosti o dotaci.

„Počítáme s tím, že bychom si do letního kina zatím zapůjčili digitální technologii a jeho cena by se zaplatila ze vstupného. Jinak ještě během prázdnin bychom měli uskutečnit jednání s dodavatelem, protože nám tam ještě nějaké peníze chybí," tvrdí starosta Vlašimi Luděk Jeništa.

„Pokud bychom kino pronajímali jako dál, což je jedna z možností, pak by se nám vrátilo DPH a do cílové částky něco přes dva miliony korun bychom se vešli. Rozhodne srpnové zastupitelstvo," řekl starosta.

Poskytnutá třísettisícová dotace není právě nejvyšší a vedení radnice bude proto muset sáhnout trochu hlouběji do městské kasy.

„Je to ale taková investice, která už je teoreticky dosažitelná, pokud se chce. Do kina se tímto způsobem investuje jednou za dvacet, třicet let," doplnil bývalý provozovatel kina Ladislav Jenšík s tím, že do budoucna je legislativou Evropské unie zaručeno, že přístroje budou splňovat standardy na dalších sedm až deset let dopředu, takže město se nemusí bát, že koupí techniku, na níž se nebude dát v blízké budoucnosti promítat. Ani Ladislav Jenšík ale netuší, kdy kino opět začne promítat. Věří však, že k tomu dojde ještě před komunálními volbami a projekt dokončí současná politické reprezentace města.

KAREL CHLUMEC