Zvenčí váš visáčovský vztah vypadá, jako vzorné manželství. Hrajete už pětatřicet let v původní sestavě. Vážně na vás nikdy nepadla „ponorka“, během níž jste si říkali, že už toho bylo dost a rozejdete se?
Já jsem o odchodu z kapely nikdy neuvažoval. Visáči fungovali výborně. Co se dohodlo, to se udělalo. Koncertů jsme měli vždycky dost a honoráře taky stoupaly.


Nikdy jste si tedy nelezli na nervy?
Sem tam nějaká ta hádka byla, ale to k punku patří. Je lepší se hned porafat a na místě vše vyjasnit. My se známe už od školy, takže hodně. A mantinely jsou široké, ale jasně dané.

Při prohlídkách se kriminalistům podařilo zajistit větší finanční obnos, omamné a psychotropní látky.
Policisté rozprášili gang, prodával i pervitin


Ještě před pádem bolševika vyšel v ČSSR první punkový singl. Byl váš. Jak jste tento unikátní zápis do historie prožívali tehdy a jak to hodnotíte s odstupem času?
Ten singl vyšel v roce 1988 a já jsem dlouho nemohl uvěřit, že je to pravda. Mít vlastní legální singl bylo nad všechna moje očekávání. Koncerty nám komunisti pořád ještě rušili. A najednou jsou v obchodech naše nahrávky! Navíc zvuk kapely byl vynikající, dodnes si mix písně pochvalujeme. Přitom jsme to točili u Jirky Hradce doma v bytě a nahrávání muselo odsýpat, než se vzbouří sousedi.

VISACÍ ZÁMEK Visací zámek, neboli Visáči, je punková skupina, která působí na české hudební scéně od roku 1982. Kapela hraje od založení ve stejné sestavě, jmenovitě kapelu tvoří Jan „Hony“ Haubert, Michal „Pixies“ Pixa, Vladimír „Savec“ Šťástka, Ivan „Hroch“ Rut a Jiří „Sweet P“ Pátek.


Punk's Not Dead je hláška, s níž se ztotožňujete, protože máte hlavy svý. Proč punk pořád žije a oslovuje mladé?
Osobně vidím přitažlivost punku v odmítnutí odpovědnosti. Od punkera nikdo nic moc nečeká, takže máte klid. Taky když jste v hospodě trochu bujnější nebo po koncertě řeknete něco neomaleného, tak to patří k roli, jste holt punker. Lidi to neurazí, ale pobaví.


V sobotu budete hrát na Konopišti. Máte nějaký mimokoncertní vztah s Benešovskem?
Na nic moc si nevzpomínám. Někdy kolem roku 1982 jsem v Benešově u nádraží pil nejotřesnější pivo svého života.


Na festivalu Krásný Ztráty Live začnete hodinu před půlnocí. Co vás zákonitě uvede do bdělého stavu?
Já jsem noční pták, takže to budu čilý sám o sobě. A před koncertem si dám panáka proti trémě.

Muzikant Michal Prokop přivítá návštěvníky na víkendovém festivalu Krásný Ztráty Live.
Prokopovy Krásný ztráty se stěhují na Konopiště


Jak se na Konopiště těšíte?
Na Konopiště se moc těším. Myslím, že jsme tam ještě nehráli. Lidí bude jistě hodně, mladých i pamětníků, vznikne zajímavá smečka.