Začátek festivalu je naplánován na čtvrteční podvečer. Organizátoři přichází s vlastním festivalovým příběhem. „S ním se návštěvníci setkávají už od samého začátku. Zavede je doprostřed města robotů, kteří na Zemi před dávnými časy ztroskotali při útěku z války, která propukla na jejich planetě. Velkolepá opening show každý rok odhaluje novou kapitolu příběhu,“ říká mluvčí festivalu Kateřina Eliášová.

Úvod z jiné galaxie

Díky festivalovému příběhu se každá stage mění na sci-fi svět, ve kterém se lidi potkávají s roboty z daleké galaxie. Hlavní pódium zabírá celou šířku letištní plochy a svou výškou se může rovnat panelovému domu – je široká 80 metrů, a na výšku měří 25 metrů. Světelnou podívanou obstará několik desítek metrů led panelů a kanonáda pyrotechniky. „Veškeré vizuální efekty by však byly k ničemu bez patřičného zvukového podkladu. Zatímco v předešlých ročnících na soundtracku k zahajovací show spolupracovali nanejvýše dva producenti, letos jsme se rozhodli rozdělit rovnou na šest zcela jedinečných pasáží, za každou z nich stojí jeden ze světových drum and bassových producentů,” říká Zdeněk Souček alias DJ Suki, který již 11 let za celým festivalem Let It Roll stojí.

Jenže právě hlasitosti hudby se obávají někteří místní. Na informace o konání festivalu často reagují na sociálních sítích. „Jelikož pracuji na směny, tak loni i letos budu v práci totálně nepoužitelná. Bohužel. Votvírák je opravdu slabý odvar toho, co nás čeká. Nic proti hudbě, dokonce se mi tohle i líbí, ale čeho je moc, toho je příliš,“ píše například Michaela Řeháková.

Dělníci už rozestavují plochy kolem širší plochy staveniště, cyklisté se vracejí už od kamenného mostu.
Nymburská lávka padne v pátek. Na kamenný most policie chodce nepustí

Jiní jsou však smířlivější. „Každý si pořád na něco stěžuje. Co mají dělat chudáci lidi třeba na ostrovech, kde jim to hraje celé dva měsíce a vy tady brečíte kvůli 3 dnům? Mám také dítě, manžel chodí do práce, ale určitě to neřešíme,“ reaguje Sandra Černovová.

Festival se snaží uspokojit všechny milovníky zmíněného hudebního stylu. Jména hlavních hvězd asi běžným vyznavačům většinových hudebních stylů nic neřeknou. „Na začátku jsme vozili velké hvězdy drum&bassu, tedy ty, které jsme si mohli dovolit. Posledních pět let se ale zaměřujeme na to, aby festival pokryl co nejvíce subžánrů, které drum&bass má. Máme hodně experimentální věci nebo zcela nová jména, o kterých zatím nikdo moc neslyšel. Snažíme si, aby si tam každý našel to svoje, ať už poslouchá „deep“ věci nebo naopak ty rychlé a drsné,“ vysvětlil Zdeněk Souček.

Skluzavka i bungee jumping

I letos připravili organizátoři pro návštěvníky festivalu bohatý doprovodný program, který začíná už brzy ráno cvičením jógy. Uvnitř areálu bude taky obří vodní klouzačka, skate rampy nebo stolní fotbal. „Pro ty, kteří mají raději adrenalinové aktivity, jsme letos nachystali novinku - bungee jumping. Budou tu ale i nafukovací koule, pouťové atrakce nebo různé soutěže ve skocích na skateboardu. Připravené jsou ale i workshopy na recyklaci oblečení,“ doplnila Jana Pflegerová z marketingového týmu festivalu. V blízkosti areálu je rovněž možnost přírodního koupání.

Rocková skupina Artmosféra zahrála na víkendovém Sázavafestu.
Artmosféra z Lysé se neztratila na prestižním Sázavafestu

Let It Roll bude i letos využívat systém bezhotovostních plateb, tzv. cashless. Technologickou novinku letos zavedly mnohé české festivaly, Let It Roll je však jedním z průkopníků. Návštěvníci dostanou čipový náramek, který bude sloužit nejenom jako vstupenka do areálu festivalu, ale též jako bezhotovostní festivalová peněženka. Tu si budou moci nabít přímo na místě, nebo přes speciální cashless účet.

Dorazivší, kteří sebou nebudou chtít vozit stany, si budou moci stan pronajmout, a to i plně vybavený. Organizátoři se postarají i o ty, kteří si stan přivezou, ale budou jej chtít nechat na místě.

V recyklaci jde ale tým Let It Roll ještě dál. „Každý rok nám v areálu zbydou nevyužité spacáky, stany a oblečení. Letos jsme domluveni s terénními pracovníky Armády Spásy, kteří po skončení akce od nás vše vyberou a použijí pro lidi bez domova,“ doplnila Jana Pflegerová.

Konec plastů

Pořadatelé ohlásili také omezení využívání plastových předmětů. S plastovým nádobím a brčky se na milovickém letišti příchozí nesetkají. Organizátoři se rozhodli, že výrazně omezí používání plastů, a i ten chtějí dále recyklovat. „Vážíme si životního prostředí a pro letošní ročník jsme se rozhodli zaměřit na správnou recyklaci festivalového odpadu. Věříme, že si můžeme užít festival i s ohledem na životní prostředí. Cíl je jediný - společně s festivalovými návštěvníky můžeme zamezit negativním ekologickým stopám,“ uvedla produkční festivalového týmu Veronika Jirků.

Plastové nádobí nahradí nádobí z palmových listů původem z Indie, dřevěné nože, vidličky, BIO lžíce a BIO brčka, které jsou 100% kompostovatelné. Prodávat se bude voda v pet lahvích, ale i ty chtějí organizátoři dál třídit. Po ploše milovického letiště, na kterém se festival odehraje, budou nadto rozmístěny barevné koše na papír, plast, hliník, sklo, nově i na bio odpad (kompost) či gastro odpad (zbytky jídla). Stejně jako na předchozích ročnících budou moci lidé využít designových kelímků, rovněž vratných.

Ilustrační foto
Teplé počasí si do konce srpna ještě užijeme