V centru města se pod taktovkou Základní umělecké školy Josefa Suka Benešov konala přehlídky už pošestnácté. Tradiční bylo i její obsazení uměleckými soubory.

V Benešově vystoupil Dechový orchestr ZUŠ Benešov, Dechový orchestr ZUŠ Rožmitál pod Třemšínem, Malý dechový orchestr Týnečanka, Malý dechový orchestr Vranovanka a diváky bavily i Mažoretky Smetanky z Chocerad, jejich kolegyně ze ZUŠ Jakuba Jana Ryby z Rožmitálu pod Třemšínem a také ze ZUŠ Vlašim.

Václav Turek, ředitel pořádající ZUŠ zhodnotil festival jako jeden z nejúspěšnějších v celé historii.

„Diváci přišli už ráno a to je dobře," uvedl, ale vyloučil, že by se počet vystupujících souborů napřesrok rozšířil.

„Je to především kvůli penězům. Na festival máme pětatřicet tisíc korun a tak tak se do toho vejdeme," konstatoval a připomněl, že je organizace finančně náročná i přes to, že vystupující mají hrazeny jen obědy a občerstvení a dostávají drobné upomínkové předměty.
„I když cestovné kapelám nehradíme, do nákladů musím započítat i naši cestu do Rožmitál. Ta nás vyjde na deset až dvanáct tisíc korun," upozornil Václav Turek.

Dalším důvodem, proč by se přehlídka neměla konat celý den je skutečnost, že už v poledne benešovské Masarykovo náměstí zeje prázdnotou.

„Není tam už ani noha," potvrdil Turek.

Pokud by se festival konal i odpoledne, po přestávce na oběd, jako je tomu například v Rožmitále pod Třemšínem, narážela by přehlídka na konkurenci dalších kulturních podniků ve městě a okolí a tím i na nezájem publika.

Další vystoupení má Orchestr ZUŠ Benešov v září při farmářských trzích v Benešově. To, nejspíš i před početným publikem oslaví kapela 40 let svého trvání.