Dovolené, dětské tábory i hezké počasí odlákaly čtenáře od knih i v tomto roce. Rapidní rozdíl ve vypůjčování knih zaregistrovali hlavně knihovníci z dětských oddělení.

Do městské knihovny v Benešově mohou malí čtenáři přijít v úterý a ve čtvrtek. „Pro děti máme otevřeno jen v pondělí, o prázdninách k nám totiž téměř nechodí. Když už přijdou, čato si půjčují dívčí romány a chlapci většinou fantasy. Ti mladší zůstávají pořád věrni klasickým pohádkám,“ potvrdila úbytek dětských návštěvníků Marcela Bouzová z vlašimské knihovny. „Oddělení pro dospělé je však v létě otevřeno téměř stejně jako jindy. Čtenářů je sice méně, ale ne o moc,“ informovala dále.

Nejpůjčovanějším žánrem jsou romány, velký zájem je i o naučnou literaturu. Z té se návštěvníci často zaměřují na publikace o druhé světové válce, oblíbená jsou i další historická období.

Studentů v knihovnách také moc nepotkáte. „Ti, co chodí o prázdninách, si většinou půjčují povinnou četbu, a dělají dobře. Až začne školní rok, bude obtížné některé tituly sehnat, protože je v seznamu má více škol. Teď o ně nouze není,“ doporučila studujícím vlašimská knihovnice.

Neklesající zájem mají mladí o cizojazyčnou literaturu. Studenti si půjčují především zjednodušené verze anglických originálů. „Mezi neupravovanými tituly jasně vítězí Harry Potter, přestože je na četbu těžký,“ dodala Bouzová.

Prázdninové období si narozdíl od ostatních knihovníků pochvaluje Jana Famfulíková z divišovské bibliotéky: „Místní k nám sice v létě chodí méně, ale nahradili je rekreanti. Využívají přístup na internet a nezapomínají ani na četbu, půjčují si hlavně detektivky a literaturu faktu. Proto máme otevřeno stejně jako jindy.“

HANA DITTRICHOVÁ