„Ve Voticích hrajeme poprvé, zatím se nám za dobu našeho působení nezadařilo najít volný termín. Skloubit volný čas všech členů souboru je totiž úkol nadlidský. Věřím, že votické publikum je skvělé, od kolegů z jiných amatérských divadel mám pár informací, takže se snad pobavíme my i oni,“ uvedl šéf divadla Voživot Marian Lichtenberg.

Soubor z Mladé Vožice již existuje sedm let a ochotníci se rozhodli, že pokaždé zkusí nastudovat jiný žánr. Začali pohádkou pro dospělé Stvoření světa, následovala adaptace české klasiky Moje sestra Maryša, potom světový divadelní kus Ham-let, kabaretní představení Jak se nezbláznit a právě poslední premiérou byla detektivní komedie Krysí dům. „Děláme to jak z důvodu rozličnosti žánrů, tak i proto, že soubor získává každým novým představením nové zkušenosti. Takže je to i takový test, co všechno dokážeme… nebo se pokoušíme dokázat,“ poznamenal Marian Lichtenberg.

Všechna představení jsou autorská, Krysí dům napsala a režírovala Kateřina Pokorná. Při přípravě inscenace byl nejsložitější volný čas herců a z toho plynoucí účast všech účinkujících. „Režisérka a autorka Kateřina Pokorná byla vždy skvěle na zkoušku připravená, přesně věděla, čeho je každý z nás schopen a role nám byly psány na tělo. Takže opravdu kromě času a na začátku zkoušek i prostoru bylo vše v pohodě,“ dodal šéf divadla.

V současné době divadelníci zkouší opět jiný žánr, tentokrát klauniádu, tedy hru beze slov. „Opět z pera naší autorky, ale tentokrát poprvé s jiným režisérem. Premiéra by měla být, dá-li Bůh, na podzim, a nedá-li, tak až bude hotovo,“ uzavřel se smíchem Marian Lichtenberg.

Velikonoce. Ilustrační foto
Velikonoční vajíčko mohou zájemci darovat městu
Nové pódium na zřícenině hradu Pořešín
KRÁTCE: Výherci z řad žáků budou spát na hradě