Akce, která začala hodinu po poledni, měla nejen svou gastronomickou, ale také řemeslnou část. Při ní vystavovatelé a současně i prodejci nabízeli české výrobky. Na pultech se tak objevily rybičky, medovina, místní mošt, trdelník, káva, pečené čaje, vína, výpečky, perníčky nebo cukrovinky. V části nekonzumovatelné pak kosmetika, korálky, dečky, hračky a výrobky lidových řemesel.

„Na akci jsme se připravovali asi tři měsíce předem," uvedla krátce po zahájení Ochutnávání starostka obce, Dana Tomášková a připomněla, že se na akci podílejí nejen pracovníci obce, ale také řada dobrovolníků.

V tu dobu už za sebou měly vystoupení mažoretky z Benešova, které si říkají Wild Cats a Benešovská koťata. Návštěvníky ale čekalo i další vystoupení, tentokrát v podání dětí z místní základní umělecké školy a také prcků z mateřinky.

Kromě uvedených výrobků uvolnili knihovníci police pro nové publikace a staré knihy nabídli za symbolickou desetikorunu. Hodně zábavy si užily také děti při malování na obličej a při představení v podání Divadla Spílberg z Brna.

Během celého dne si návštěvníci prohlíželi nově zrekonstruovanou vodárenskou věž Posázavského Pacifiku a také historický salónní vůz. Všem pak k dobré náladě i tanci zahrála kapela Bessoni.