Všichni pocházejí z Benešova, ale postupně z něj zmizeli a nyní žijí v hlavním městě. To jim prý nabízí víc možností.

Jsou mladí, ale o svém věku neradi mluví. „Není nám ani dvacet, ale ani třicet. A hudbou žijeme," uvedl kytarista The Lining Martin Fulín.

Jak dlouho Martine hrajete a na které nástroje?
Prsty jsem poprvé začal lámat do akordů, když byla akustická kytara snad ještě větší než já. Tu elektrickou jsem si ale pořídil tak před čtyřmi lety, když jsem se konečně rozhoupal k tomu, že nebudu pořád jen posluchačem, ale začnu pracovat na vlastní tvorbě. Do třetice ještě ovládám midi klaviaturu, na kterou se učím sám asi dva roky. Musím přiznat, že mě to od kytar právě k syntetizátorům a podobným hračičkám táhne každým dnem víc a víc.

Jak dlouho máte kapelu The Linings?
Na podzim to budou tři roky od naší první společné zkoušky.

Jak byste charakterizoval vaši kapelu, jaký styl hraje, do jaké škatulky ji lze zařadit?
V Čechách je zažité nové kapely hodně přirovnávat k jiným. Už jsme se takovým způsobem dozvěděli například, že zníme jako mix The Cure, New Order a dubstepu. Je těžké se srovnání s kapelami takového formátu bránit. Nebojím se ale říct, že na českou scénu přinášíme hudební tvorbu, která v našich končinách není běžná. A navíc posluchače mile překvapuje. Inspiraci hledáme především v britských kytarovkách a zároveň v tanečních stylech jako je dubstep nebo drum´n´bass. Elektronická taneční hudba všeobecně zažívá po celém světě obrovský boom a i nás tenhle směr dost zasahuje a baví.

Byla nějaká skupina před ní?
Wlado před The Linings prošel více formacemi. My jsme s Ondřejem společně rozjížděli náš první projekt přibližně rok před vznikem The Linings. Nakonec jsme se se třetím členem nesešli na hudebních představách a to celou záležitost samozřejmě pohřbilo.

Kde už jste vystupovali?
Letošní Sázavafest byl shodou okolností naším padesátým koncertem vůbec. Za dva a půl roku od našeho prvního koncertu v benešovském Červeném drakovi jsme stihli zahrát například na křtu poslední desky kapely Sunshine nebo si nás jako předskokany na své comebackové turné vybrali legendární Toyen, první česká kapela, která se objevila v MTV. Jako největší úspěchy letošního roku vidím naše vystoupení na dvou německých festivalech Inselkünstler na ostrově Rugen a kultovním Fête de la Musique v německém hlavním městě, Berlíně.

Jaké skladby hrajete?
Na někoho to může působit urážlivě a můj názor se často setkává s nepochopením. Nicméně kapely hrající převzaté písně pro mě zůstávají v pozadí celé hudební scény. Nesleduji je. Osobně mě trošku mrzí, že znám spoustu muzikantů, dobrých muzikantů, kteří svůj talent a potenciál zadupávají do země. Pokud je pro nadaného muzikanta vystoupení s milionkrát ohranou Pohodou od Kabátů zážitkem roku, tak to upřímně moc nechápu. Je to podle mě jeden z aspektů, díky kterému je česká scéna ve srovnání se světem pozadu. Abych se ale vrátil k původní otázce, hrajeme pouze vlastní tvorbu. Ten pocit, kdy lidé ocení něco, co vzniklo ve vaší vlastní hlavě, je k nezaplacení.

Na Sázavafestu jste hráli i loni, porovnejte obě vystoupení.
Baví mě ohlížet se dozadu a hodnotit, co se za určitou dobu přihodilo, kam určitá cesta směřuje a jestli po ní člověk cestuje správně. Ten rok mezi oběma vystoupeními pro nás znamenal zásadní posun. Myslím si, že jsme se stihli na české scéně rozkoukat, dostat se do vědomí spoustě nových fanoušků a ujasnit si cíle, za kterými míříme. Na rozdíl od roku 2011 nás letos na Sázavafest doprovázel tým v podobě zvukaře Mikuláše a osvětlovače Ondry. Oba mají bohaté zkušeností z velkých festivalů a pražských klubů jako Chapeau Rouge, Palác Akropolis nebo Roxy. Ondra dokonce na základě koncertu Stereo MCs v Praze odjel s kapelou zbytek evropské tour, to je myslím dost vypovídající vizitka. I díky klukům, kteří nejsou na první pohled vidět, tak dostala naše letošní show na Sázavafestu nový rozměr a patří jim za to velký dík.

Jaký dojem máte z letošního Sázavafestu?
Přesto, že letos nebyl line-up tak nabitý hvězdami jako vloni, lidé si na festival cestu našli a atmosféra byla skvělá. I za sebe můžu potvrdit, že jsem si Sázavafest užil. Během roku se pro nás nenabízí tolik příležitostí v Benešově vystupovat a tak bylo příjemné sejít se znovu s našimi fanoušky ve městě, kde pro nás všechno začalo. Jsem rád, že se Sázavafest usídlil v Benešově a doufám, že zde také zůstane. Tenhle festival Benešovu sluší.

Vydali jste už nějakou desku? Kdy, jak se jmenuje, kolik je na ní skladeb?
Pro kapelu menšího formátu, jako jsme my, podle mě není v tuto chvíli nutností vydávat kompletní alba. Naopak je víceméně zásadní upřednostnit kvalitu před kvantitou. S The Linings jsme vydali zatím dvě nahrávky v podobě EP. První jsme si nahrávali nedočkavě sami na počátku roku 2010, obsahovalo tři písně. O rok později jsme spojili síly s kytaristou kapely The Prostitutes, Martinem „Destroyerem" Přikrylem. Jako producent nás vzal pod křídla a pomohl nám vyprodukovat dvoupísňové EP s názvem Will You Dance With Me. V současné době finišujeme přípravu materiálů pro naše třetí EP a chystáme se na nahrávání. Už teď je jisté, že se na něm bude podílet ještě víc zajímavých lidí a hostů. Moc se na čas strávený ve studiu těšíme.

Máte nějaké umístění v hitparádách rádií nebo soutěžích začínajících kapel?

Hned v prvním roce naší existence jsme stihli vyhrát soutěž Popocafépetl Band Battle a mezi zhruba stovkou kapel získat druhé místo v Startéru Live pražského klubu XT3. Aktuálně bojujeme ve finále soutěže Startér Radia Wave a Českého rozhlasu 3 Vltava, kde jsme se díky neuvěřitelné podpoře našich fanoušků po 8 měsíců udrželi na předních postupových příčkách. Rádi bychom soutěž vyhráli a zahráli ze studia Českého rozhlasu jeho posluchačům živě.

Co vás v nejbližší době čeká?

Letošní podzim pro nás bude dost možná nejnabitější období v celé naší historii. Chceme toho stihnout opravdu dost. Mezi naše hlavní plány se počítají dokončovací práce na již zmíněném třetím EP a neúnavné koncertování. Rádi bychom připravili nový setlist, ve kterém se budou mísit nové písně s těmi staršími, které na koncertech sklízí největší ohlas. V současné době také ladíme podzimní sérii koncertů, která by podle všeho měla zasáhnout nejen celou Českou republiku, rýsují se také další zahraniční akce.

Co plánujete z dlouhodobého výhledu?
Asi by nebylo úplně zdravé tady prozrazovat své sny a představy. Ale věřím, že o The Linings ještě uslyšíte.