Po jedné nepovedené sezoně se ho zbavilo mateřské Kladno, pak i Mladá Boleslav. Další smlouva už přišla jen ze Slovenska. Těsně za hranicemi, ve Skalici, odehrál Stieler slušné dva roky a podepsáno měl i na sezonu třetí, když se objevila nabídka z druhé německé ligy. Agent mu domluvil klub z Bremerhavenu, jenže…

„Tehdy se objevily problémy s pasem a nepovedly se včas vyřešit. Sezony už pomalu běžela, kluby byly plné, nevěděl jsem, co bude," vzpomíná na nepříjemné okamžiky Stieler.

Tehdy se ocitl opravdu skoro na dně, nakonec se však jedna nabídka přece jen objevila. Regensburg je kousek za hranicemi, a byť hrál až třetí nejvyšší ligu, Stieler na jeho smlouvu kývl.

Mnozí by řekli: OK, kariéra je pryč, aspoň si chlapec vydělá.

David Stieler v dresu AugsburguZdroj: www.sport-in-augsburg.deJenže vše nabralo jiný směr. David dál dřel, v Oberlize se mu neskutečně dařilo. Po pětadvaceti letech překonal tamní rekord v produktivitě (119 bodů), byl vyhlášen nejlepším hráčem soutěže.

A panty uzavírajících se dvířek kariéry nadějného borce, který vyhrál po boku kamarádů Voráčka, Tlustého či Frolíka český juniorský titul a s úspěchem prošel i zámořskou juniorskou WHL, chytily druhý směr.

Začaly se zase otevírat.

„V Bremerhavenu na mě nezapomněli. Díky tomu, že můj praděda pocházel z Německa, se povedlo papíry vyřešit a na další sezonu už jsem měl podepsáno tam. A protože se mi dařilo dál (50 bodů v 50 zápasech), oslovil mě před Vánoci Augsburg a byl jsem najednou v DEL. Nesmírně si toho vážím," neskrývá hrdost.

Zase hraje špičkový hokej v možná nejtvrdší hokejové lize Evropy, zase před tisícovkami diváků v moderních halách. V Kolíně přišlo nedávno na Augsburg 17 tisíc lidí, doma na Pantery chodí pravidelně přes šest tisíc. „O nás hráče je neskutečně postaráno, Němci jsou i v tomhle perfekcionisti. Liga samotná je strašně rychlá, tvrdá, je tu vše postaveno na Kanaďanech a Američanech. Musel jsem si zvyknout, ale vyhovuje mi to. Česká extraliga? Je to jiné. Tady je hra přímočará, u nás doma je víc technických hokejistů," vysledoval.

V univerzitním městě, které má skoro tři sta tisíc obyvatel, se cítí úžasně. Do Čech je to jen tři a půl hodiny autem, čili za ním často dojíždí i rodina.

Chválí snoubenku, prý se o něho v Německu skvěle stará. A s dalším Čechem, chomutovským Jaroslavem Hafenrichterem a také někdejším fotbalistou Bohemky a nyní augsburským Janem Morávkem, tráví hodně času.

A přestože neboduje jako v nižších soutěžích, užívá si pohodu. Už proto, že Panters po třech hubených letech sahají po přímé účasti v play off, jsou šestí. „Mám mnohem víc defenzivních úkolů než dřív, naše lajna chodí na nejlepší soupeřovy. To mi vyhovuje," říká člen slavné hokejové rodiny.

Jeho maminka je sestrou mistra světa z roku 1985 Vladimíra Kameše, dalšími strýci jsou někdejší gólman Kladna, Vsetína a Zlína Jaroslav Kameš a útočník Kladna Jiří Kameš. S bratrancem Vladimírem Kamešem mladším hrál v Kladně a teď jsou pár let vždycky kousek od sebe – aktuálně hraje v Sonthofenu (130 km).

David Stieler po slavných nájezdech se Slavií, kdy dvakrát překonal Zdeňka OrctaZdroj: Bohumil KučeraTi všichni zdálky pozorují, kam se David prokousal. A uznávají jeho vnitřní sílu, že nic nezabalil, dřel a Němcům ukázal, že český hokej pořád drží vysokou kvalitu. Skromný chlapík z Kladna ale zůstává nohama pevně na zemi. „Sezony v nižších ligách se mi povedly i díky spoluhráčům a trenérům, tak je to vlastně dodnes. Je důležité, abyste si sedli a já měl na tohle štěstí. A k Čechám ani Kladnu žádnou hořkost necítím, opravdu ne. Spíš jsem rád, že věci šly jak šly, já se někam podíval a vypracoval. Kladnu teď přeju postup do extraligy. Moc hráčů už tam neznám, ale s Pavlem Paterou jsem hrál a jemu v jeho první trenérské sezoně bych úspěch přál fakt hodně," dodal David Stieler.