Mělo mužstvo na to být výš než na jedenácté pozici?

Soutěž jsme sice zachránili, ale neberu to jako úspěch, jedenácté místo je pro mě zklamáním. Kvalitě a hernímu projevu mužstva na konci sezony by totiž spíše odpovídal střed tabulky a záchranu jsem čekal dřív než v předposledním kole. Jenže jsme někdy dobře rozehrané zápasy nedotáhli do zdárného konce.

Proč tým hrál na začátku sezony tak mizerně?

Byl nedostatek hráčů, na tréninky chodilo málo lidí a nabrali jsme ztrátu. Vím, že je to amatérská soutěž a kluci musí hokej skloubit s prací, která je živí, ale na druhou stranu se krajská liga bez tréninku hrát nedá a když hráči chodí jen na zápasy, tak se to později musí projevit. Po mém příchodu se sice zvedla v týmu morálka, přesto se nestalo, abysme byli na trénink nebo na zápas kompletní. Nacvičit si přesilovky, které rozhodují zápasy, tak ani nešlo.

Na začátku trénoval tým Michal Kaňka s Ivanem Bartůškem a vy jste vše sledoval zpovzdálí. Proč jsme během sezony skočil na trenérskou pozici?

Nebyli mi lhostejné výsledky. Nabídl jsem klukům pomoc, i když jsem už dělal časově náročnou mládež. Nakonec jsme se dohodli, s Ivanem jsme si vyšli vstříc a pořád jsme zápasy rozebírali. Snažili jsme se oslovit další hráče, jestli by nechtěli pomoct, což se povedlo. Chtěl jsem i využít zkušeností a klukům vštípit do hlav to, co jsem dělal jako profesionální hráč a věděl, že to funguje. Bylo vidět, že je to bavilo, tréninky odmakali, měli výbornou morálku, což se projevilo i v zápasech a nakonec jsme soutěž i přes určitá úskalí zachránili.

A co Michal Kaňka, který trénoval v Benešově, ale hrál za druholigový Žďár nad Sázavou…

Po mém příchodu na trenérskou lavičku se již jen soustředil na hru.

Kaňka se ale překvapivě mezi prosincem a lednem vrátil na měsíc Benešovu pomoci…

Je to Benešák a nebyla mu situace v týmu lhostejná. Věděl, že má potenciál a sílu mužstvu pomoci. Jen jsme museli najít termín, kdy nám ho na měsíc pustí Žďár na hostování.

Odehrál čtyři zápasy, vstřelil sedm gólů, přesto tým jen dvakrát vyhrál. Pomohl jeho příchod týmu?

Určitě, i když mu to kluci dali v kabině sežrat, že jsme s ním moc zápasů nevyhráli. (smích) Příchod Michala ale byl pro mužstvo dalším pozitivním impulzem. Vydatně se v zápasech na brankách podílel, ale prohrávali jsme po našich hloupostech, za což Michal nemohl.

Dostali jste 127 branek, nejvíc ze všech mužstev. To není dobrá vizitka obranné práce?
Obrana je základ úspěchu. My jsme ale byli hodně nedisciplinovaní, dostávali góly v oslabení a dělali individuální chyby, které většinou pramenily z nevyzrálosti. A přestože jsme třeba Rakovníku a Jesenici dali šest gólů, tak jsme nevyhráli, což se nesmí stávat.

To vás jako obránce a majitele šesti českých titulů muselo štvát?

Kolikrát jsem taky bouchnul jako papiňák, protože už jsem předem věděl, že situace dopadne špatně a přijde nesmysl. Na druhou stranu vím, že někteří kluci hrají na hranici svých možností. Kdyby chyby nedělali, tak nehrají v Benešově amatérský hokej.

Co se musí změnit v Benešově, aby se v další sezoně nehrálo o sestup?

Po sezoně si s klukama sedneme, uděláme rozbor a zjistíme jaké jsou možnosti, hlavně s mladými hráči. Nemůžeme totiž dohrávat sezonu jako letos na dvě lajny a ještě se čtyřicátníky Pavlem Dvořákem, Bédou Hořejším a Radkem Procházkou, kteří jsou pracovně vytížení a je to pro ně hodně těžké. Je potřeba víc zapracovat na mladých, kteří se můžou dál zlepšovat a stát se v Benešově oporami. Vždyť na první lajnu Burda, Hynek, Babický byla radost se dívat a neskutečně výkonnostně vylítla.

Zůstanete u mužstva jako trenér?

Zatím jsme to neřešili.

Co teď budou hráči dělat?

Ještě, dokud bude led, tak se budeme udržovat, asi tak jednou, dvakrát týdně.

V současné době je Zimní olympiáda v Soči, kterou jistě sledujete a dnes otvírá brány hokejový turnaj. Jaké vidíte šance českého týmu jako bývalý reprezentant?

Mediální humbuk, který byl ohledně nominace, jim sice moc nepřidal, ale stojím za nimi a přeju jim, ať urvou, co se dá. Umístění si netroufnu tipovat, protože je to krátkodobý turnaj, na kterém záleží na maličkostech. Přesto jim přeji velký úspěch a jakákoliv medaile by byla super.