V předposledním kole Krajské ligy byla v sobotu série přerušena. Padlo jen pět gólů. Před zápasem věštil nejlepší střelec soutěže, domácí Jan Jaeger, výhru 5:3, ale výhra 3:2, mu vůbec nevadila a měl po zápase se spoluhráči velkou radost. „Jóóó," zařval si, když valil se do kabiny, kde se o chvíli později ozval vítězný ryk. Rytíři nejenže pokořili svého rivala, ale ještě si zajistili play off, ale ještě poslední kolo rozhodne, z jakého místa. „Bylo by hezké si zahrát s Benešovem i první kolo play off," zasnil se střelec rozhodující trefy Marek Kočí. To se může prozatím šestým Rytířům klidně splnit. Teď by narazili na Mělník, který jim také voní. „Ano přál bych si ho," hlásí trenér Karel Dýcka. Tak uvidíme, co přinese poslední kolo.

Benešovští Lvi, kterým se v roce 2017 moc nedaří, jsou zatím druzí, kde již zůstanou zřejmě i po posledním kole. „Nejpřijatelnější by pro nás asi byly Žabonosy," myslí si David Formánek, který před derby dorazil do Benešova z Jesenice.

RYTÍŘI VLAŠIM – LEV BENEŠOV 3:2

Lvům chyběl v derby důležitý článek, kapitán Lukáš Holánek, který tak nemohl kvůli zranění svést souboj proti bratrovi Michalovi, v brance Vlašimi. „Má zlomenou lícní kost z minulého zápasu," posteskl si jeden z majitelů benešovského klubu Ivan Bartůšek, který věří, že nejlepší hráč soutěže v kanadském bodování bude týmu k dispozici. Samotný Lukáš Holánek zranění potvrdil: „Dostal jsem pukem a pěkně mě štve, že nemůžu hrát. Pořád na lavičce skáču a byl bych raději na ledě," posteskl si.

Derby rozjel Benešov i bez svého kapitána lépe a v přesilovce šel do vedení po teči Tadeáše Kočího střely Polesného. A to ještě Formánek trefil tyč a Fedoročko po sóle pověsil puk do sítě, ale ochranné za brankou. Vlašim měla pár závarů a v poslední vteřině byla blízko srovnání. Formánek zalehl puk na brankovišti, rozhodčí nařídil trestné střílení, které ale Štěpánek Slaninovi chytil.

Mezi třetinami si to rozdal vlašimský a benešovský potěr a na prcky i předškolního věku, byla radost se dívat.

Do druhé části vlétli Rytíři jako uragán a Lvi začali panikařit. „Přestali jsme bruslit," našel příčinu trenér Benešova Pavel Dvořák. A tak Kucharčík nepovedenou, ale přesnou střelou v přesilovce a Cerk bekhendem do víka, otočili během 93 vteřin stav. Víc se jim nepovedlo a Benešov dostal následně dar z nebes, jenže více jak minutou přesilovku nevyužil. Avšak ihned po jejím skončení zakončil Holeš pěknou souhru s Formánkem a Starcem – 2:2. A hned si zastupující kapitán vychutnal při odchodu do kabin po druhé třetině Jana Jaegera. „Džegr mám o jeden víc," smál se, na což reagoval domácí kanonýr, že ho zkusí ve třetí třetině dorovnat.

To se mu sice nepovedlo, ale nemuselo ho to mrzet. Do třetí třetiny totiž poslal trenér Dýcka místo Duška Marka Kočího a ten po šesti minutách, derby rozhodl. „Motal jsem se v rohu, a když jsem viděl, jak bek napřahuje, tak jsem před branku natáhl hokejku a puk mi jí trefil," radoval se Marek Kočí, který tak nad svým jmenovcem Tadeášem v benešovském dresu, vyhrál basu piv.

Holeš sice mohl ještě derby zdramatizovat, ale trefil po sóle jen tyč, a tak se po posledním hvizdu rozhodčích radovali se svými diváky Rytíři, kteří férově hraný zápas dohrávali dlouho do noci.

Derby očima trenérů

Karel Dýcka, HC Rytíři Vlašim: „Hrál se výborný zápas, ve kterém jsme byli sice šťastnější, ale myslím si i o kousek lepší. První třetinu jsme byli horším týmem, ale ve druhé jsme byli lepší a měli vést alespoň 3:1, místo toho byl stav 2:2. Ve třetí třetině už to bylo, kdo z koho a nám se podařilo vstřelit vítězný gól. Obě mužstva hrála dobře dozadu, a co prošlo, chytili výborní brankáři nebo byly střely zblokovány. Bylo to pro diváky, kteří předvedli parádní atmosféru, zajímavé a krásné utkání. Všechno bylo v rámci férovosti a i rozhodčí zápas zvládli. Takovou parádní atmosféru bych si přál v každém zápase. Play off už máme před posledním kolem zajištěnou a v prvním kole bych si přál buď Mělník, nebo i kvůli divákům, Benešov."

Pavel Dvořák, HC LEV Benešov: „Začali jsme tak, jak jsme chtěli. Ve druhé třetině jsme přestali bruslit a třetí byla o tom, kdo dá gól, vyhraje. Hrál se pěkný hokej se spoustou šancí, ve kterém vyhrál šťastnější. Osm gólů tentokrát nepadlo, protože jsme hráli z obrany. Nemůžeme hrát hokej nahoru dolů, na to nemáme hokejisty. I když už máme uhrané play off, tak nás porážka v derby mrzí i kvůli lidem, protože jsme chtěli vyhrát.

Branky a nahrávky: 28. Kucharčík (Matějka, Strnad), 29. Cerk (Dušek), 46. M. Kočí (Lang, Jaeger) – 8. T. Kočí (Polesný, Babický), 36. Holeš (Starec, Formánek). Rozhodčí: Macháč, Dundr – Kovačík, Holý. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 1150. Třetiny: 0:1, 2:1, 1:0.

Rytíři Vlašim: M. Holánek – Lang, Bauer, Čtvrtečka, Martin Kakos, Horálek, Hrdlička – Matějka, Kucharčík, Burda – Cerk, Dušek, Jaeger – Strnad, Veselý, Slanina – M. Kočí.

LEV Benešov: Štěpánek – Burian, Korvas, Kotýnek, Císař, Bursík, Starec, Stejskal – Hynek, Formánek, Holeš – Mrva, Fedoročko, Polesný – Babický, T. Kočí, Sládek.