ČERNOŠICE – VLAŠIM 2:3

Procházka po Černošicích byla asi pro Rytíře dobrá rozcvička, neboť hned od začátku dostali domácí pod tlak, ale síť nerozvlnili ani z přesilovky. Poté se hra srovnala, domácí dostali šanci hrát dlouhou dvojnásobnou přesilovku, kterou nevyužili jen díky výbornému brankáři Holánkovi. A tak se ve 12. minutě radovali Rytíři. Po ose Horálek – Kucharčík se puk dostal k Matějkovi a ten střelou do šibenice otevřel skóre. Za čtyři minuty nedokázala Vlašim dostat kotouč z vlastního pásma, zmocnil se ho Hofmeister přihrál na Loskota, který se trefil přesně podél Holánkovy nohy – 1:1. Vzápětí domácí otočili stav z přesilovky, když se tečovaná střela Staňka odrazila na hůl Hofmeistera a bez problémů uklidil puk do poloprázdné branky. Srovnat mohl Macoun, ale přihrávku od Matějky netrefil. V 18. minutě byl za úder do oblasti hlavy a krku vyloučen na 2 + 10 minut domácí Suchý. Chvíli po něm putoval další hráč na trestnou lavici, ale Rytíři početní výhodu 5 na 3 nevyužili, když v obrovské šanci trefil Martin Kakos jen beton Frolíka.

Ve druhé třetině dostal šanci druhý junior a místo Macouna nastoupil Veselka. Hosté nevyužili přesilovku, na druhé straně domácí sólo chytil do lapačky Holánek. V polovině utkání měli na trestné lavici hráče Vlašimští. Slanina proto při oslabení vyhodil kotouč přes celé hřiště. V rohu si jej zastavil domácí gólman Frolík a chtěl rychle rozehrát. Jeho dlouhou přihrávku zachytil na červené čáře opět Slanina, chtěl tedy hned poslat kotouč do odkryté klece, ale ten mu přeskočil přes čepel hokejky. Ze střídačky naskakující Matějka si křiknul o přihrávku, Slanina mu puk posunul a Matějka v samostatném nájezdu nedal bekhendovou kličkou vracejícímu se brankáři šanci. Do konce třetiny se už hrálo za rovnovážného stavu s několika nevyužitými šancemi.

Do poslední části šli Rytíři s cílem hrát ze zabezpečené obrany a pokusit se vstřelit rozdílovou branku. To se jim povedlo ve 45. minutě. Smutný zachytil na modré čáře vyhození domácích. Bekhendem poslal puk na Herwiga vyjíždějícího z rohu a ten z úhlu střelou bez přípravy vymetl růžek Frolíkovy brány. Na konci 51.minuty obdržel domácí Suchý druhý desetiminutový trest (protesty), a tak následoval trest do konce utkání. To se mu nelíbilo a odmítal opustit střídačku. Navíc domácí trenér několikrát vlezl na ledovou plochu a žádal vysvětlení hlavního rozhodčího. Zhruba po pěti minutách Suchý odešel do kabin a utkání mohlo pokračovat. Rytíři dobře bránili a do větší šance se dostal pouze útočník, ale při zakončení mu puk odskočil. Na druhé straně při úniku 2 na 1 zazvonil Jaeger na tyč. V závěru hráli domácí power play 6 na 4 a Jobek mohl vyrovnat, ale trefil jen tyč prázdné branky.

„Proti lídrovi tabulky jsme nastupovali s pokorou. Od začátku jsme ale bruslařsky i bojovností soupeři stačili. Hrál se vyrovnaný otevřený hokej se šancemi na obou stranách. Vedli jsme, ale vzápětí domácí vyrovnali a v přesilovce otočili na 2:1. V závěru první třetiny jsme mohli srovnat z přesilovky, ale Martin Kakos sám před brankářem nezvedl puk. Ve druhé třetině jsme pokračovali ve stejné hře, stačili jsme se soupeřem bruslit, napadali jsme a v určité části jsme měli převahu a podařilo se nám srovnat. Ve třetí třetině chtěly oba týmy vyhrát, čím přišly i chyby, po kterých byly samostatné nájezdy, které nemyly proměněny. Nakonec rozhodl o naší výhře Adam Herwig střelou z úhlu do šibenice. Následně jsme nepotvrdili výhru ze dvou nájezdů a v závěru jsme tři body ubojovali (jednou pomohla tyč) při domácím zvýrazněném power play. Kluky můžeme pochválit, že na ledě nechali všechno a je vidět, že v soutěži můžeme každého porazit, ale i s každým prohrát. Jsme rádi, že jsme se po debaklu z Rakovníka sebrali, dvakrát vyhráli a udrželi se ve hře o play off," zhodnotil výhru nad lídrem jeden z trenérů Vlašimi Karel Dýcka.

Vlašim teď čeká náročný týden. Ve čtvrtek 21. ledna hrají od 18:30 dohrávku ve Velkých Popovicích a v sobotu doma od 17 hodin přivítají v derby Benešov. „Do Popovic jedeme s pokorou, ale chceme vyhrát a mít před derby náskok tři bodů před Benešovem. Sice jsme teď dvakrát vyhráli nad Benešovem 6:2, ale v derby není favorit a je jedno, jak jsou mužstva postavená v tabulce. Zápas se hraje jinak než ostatní. Jsou tam velké emoce a člověk musí hráče krotit, aby dodržovali pokyny. Navíc je u nás zimák v derby plný, atmosféra je parádní a žene hráče dopředu. A tak uvidíme, samozřejmě chceme vyhrát, což by nás velmi přiblížilo k play off," má jasno Karel Dýcka mladší. 

Branky a asistence: 16. Loskot (Hofmeister), 17. Hofmeister (Mráz, Staněk) – 12. Matějka (Kucharčík, Horálek), 31. Matějka (Slanina), 45. Herwig (Smutný). Rozhodčí: A. Pokorný – Doskočil, Štechmüller. Vyloučení: 9:8, navíc Suchý (Č.) 20 minut. Využití: 1:0. Oslabení: 0:1. Diváci: 156. Třetiny: 2:1, 0:1, 0:1.

HC Rytíři Vlašim: Holánek – Michal Kakos, Vondráček, Horálek, Smutný, Výborný – Matějka, Kucharčík, Macoun (21. Veselka) – Kočí, Martin Kakos, Jaeger – Herwig, Burda, Slanina. Trenéři: Slabý, Dýcka.

TOMÁŠ VONDRÁČEK